Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 12 квітня 2021 о 13:46

У Дубровицькій ДПІ  Головного управління ДПС у Рівненській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо переваг використання платниками податків електронних сервісів ДПС, зокрема застосування РРО, подання звітності в електронному вигляді та особливостей декларування доходів громадян, отриманих у 2020 році. На запитання громадян відповідав начальник Дубровицької ДПІ  Олег Клюйко.

Наводимо найбільш актуальні запитання та відповіді на них.

Чи може суб’єкт господарювання переміщувати ПРРО поза межі господарської одиниці, на яку його зареєстровано, та, наприклад, відпускати товари того ж асортименту, що і в магазині?

При реєстрації ПРРО заявником вказується тип ПРРО (стаціонарний, пересувний, ПТКС).

Якщо суб’єкт господарювання має намір використовувати ПРРО в стаціонарному магазині та для пересувної торгівлі, то необхідно реєструвати два окремих ПРРО для різних цілей застосування.

Чи можна скористатися правом на податкову знижку в 2021 році по платіжних документах, які оформлені у 2019 році, у випадку, якщо я не скористався таким правом у  2020 році?

Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Отже, у 2021 році можна скористатися правом податкової знижки лише за наслідками 2020 року, а за наслідками 2019 року право на нарахування податкової знижки втрачається. 

Чи необхідно подавати декларацію про майновий стан і доходи, якщо отримано у спадщину будинок від батька?

Не потрібно.  Доходи (спадщина, подарунок) отримані від членів сім’ї  першого чи другого струпеня соріднення оподатковуються за нульовою ставкою. Фізична особа, яка отримала дохід у вигляді спадщини (подарунку), що оподатковується за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, не зобов’язана включати вартість (суму) такої спадщини (подарунку) до складу загального річного оподатковуваного доходу та подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але за умови відсутності інших підстав для подання декларації.

Де на офіційному вебпорталі ДПС розміщено реєстр платників, які використовують єдиний рахунок, та яка інформація наявна в даному реєстрі?

Інформація за визначеним платником з реєстру платників, які використовують єдиний рахунок (крім реєстраційного номера облікової картки платника податків або серії (за наявності) та номера паспорта фізичної особи), є доступною на офіційному вебпорталі ДПС в рубриці Головна/Інформація з реєстрів.

У реєстрі платників, які використовують єдиний рахунок, зазначається:

найменування або прізвище, ім’я та по батькові платника;

податковий номер або серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органові і мають відмітку в паспорті);

дата включення платника до реєстру платників, які використовують єдиний рахунок;

дата виключення платника з реєстру платників, які використовують єдиний рахунок.

Яким чином контролюється перехід режиму роботи ПРРО з офлайн в онлайн?

Порядком реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженим наказом Мінфіну від 23.06.2020 № 317 передбачено, що ПРРО автоматично переводиться із режиму офлайн в режим онлайн-обміну з фіскальним сервером у момент відновлення зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером.

Програмне рішення ПРРО, працюючи в режимі офлайн, повинно забезпечувати постійний контроль щодо відновлення зв’язку ПРРО з фіскальним сервером та перевіряти наявність зв’язку перед формуванням кожного чека в режимі офлайн.