Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про визначення бази нарахування єдиного внеску говорили у Сарненській ДПІ

опубліковано 28 березня 2024 о 13:10

Днями у Сарненській ДПІ  Головного управління ДПС у Рівненській області заступник начальника Вараського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок Олена Мичка провела черговий тренінг, під час якого розповіла платникам податків  про визначення бази нарахування на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) для фізосіб-підприємців (далі-ФОП) на загальній системі оподаткування.

Посадовець зазначила, що платники єдиного внеску, зокрема, фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування зобов’язані сплачувати єдиний внесок за себе, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

Також відмітила, що обчислення сум єдиного внеску здійснюється на підставі даних річної Податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація) та результатів перевірок діяльності таких осіб, що призвела до збільшення або зменшення розміру доходу, який підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб. При цьому враховуються місяці, протягом яких така особа отримувала дохід (прибуток).

Олена Мичка звернула увагу, що базою нарахування єдиного внеску для фізосіб на загальній системі оподаткування є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток). У разі якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, такий платник має право самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом № 2464. Водночас сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску. 

Наостанок податківець розповіла про терміни сплати єдиного внеску та роз’яснила важливість правильного заповнення реквізиту «Призначення платежу» при сплаті податків, зборів, ЄСВ та наголосила на негативних наслідках податкової заборгованості.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»