Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В радіоефірі – про новації в застосуванні РРО

опубліковано 04 лютого 2020 о 13:03

Про те, що спрощенці першої групи та  фізичні особи, які продають на ринку власні вживані речі або продукти власного підсобного господарства, не застосовуватимуть реєстратори розрахункових операцій та про новації  застосування РРО днями говорили в ефірі «Радіо – Шанс».  Гість редакції – завідувач сектору комунікацій ГУ ДПС у Рівненській області Ірина Матвійчук  звернула увагу слухачів на ключові положення нових законів про РРО: «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» та «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» (закони  № 128-IX та № 129-IX від 20.09.2019).

Зокрема, Ірина Матвійчук зазначила, що ці закони відкрили можливість використовувати замість традиційних РРО спеціальні програми, призначені для реєстрації розрахункових операцій. Таку програму можна буде встановити на будь-який гаджет, у тому числі і на смартфон. При цьому контролюючий орган забезпечить безкоштовне програмне рішення для використання суб’єктом господарювання. То ж безкоштовним буде не тільки скачування самої програми, але і її підтримка.

Посадовець роз’яснила хто та в які терміни буде зобов'язаний використовувати РРО,  наголосивши, що до 1 жовтня поточного року РРО не застосовуються платниками єдиного податку другої - четвертої груп незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких не перевищує 1 млн. гривень, окрім реалізації технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту;  лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я.  З 1 жовтня 2020 року правила запрацюють для так званих "груп ризику": реалізація товарів (надання послуг) через мережу Інтернет; реалізація ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння; роздрібна торгівля уживаними товарами в магазинах; ресторани, кафе, ресторани швидкого обслуговування, крім продажу води, молока, квасу, олії та живої риби з автоцистерн, цистерн, бочок і бідонів; страв та безалкогольних напоїв у їдальнях і буфетах загальноосвітніх навчальних закладів і професійно-технічних навчальних закладів під час навчального процесу; турагенства і туроператори; готелі та подібні місця тимчасового розміщення; реалізація текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, затвердженого Кабінетом Міністрів України. А вже з1 січня 2021 року РРО застосовуватимуть всі платники єдиного податку 2-4 групи.

Також під час ефіру жителі Рівненщини дізнались про збільшення  річного ліміту доходу платників єдиного податку, про те, як  і коли запрацює механізм «кешбек», що ніякої нової звітності по застосуванню РРО не запроваджується (ні для програмних, ні для класичних РРО).

ГУ ДПС у Рівненській області