Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Форма 1ДФ: за неподання або несвоєчасне подання передбачена відповідальність

опубліковано 12 жовтня 2020 о 09:57

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області звертають увагу суб’єктів господарювання, що відповідно до норм Податкового кодексу  податкові агенти зобов’язані протягом 40к.дн., які настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу, подавати до контролюючого органу за місцем свого розташування форму №1 ДФ. Такий розрахунок подають лише в разі нарахування доходів платникові податку.

За неподання або несвоєчасне подання звіту до податкових агентів застосовують штрафи згідно з п.119.1 Податкового кодексу.

Так, неподання, подання з порушенням встановлених строків, подання не в повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками податкової звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податків, суми утриманого з них податку, а також суми, нараховані (виплачені) фізичним особам за товари (роботи, послуги), якщо такі недостовірні відомості або помилки призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов’язань платника податку та/або до зміни платника податку, - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень.

Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, - тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 2040 гривень.

Передбачені цим пунктом штрафи не застосовуються у випадках, якщо недостовірні відомості або помилки в податковій звітності про суми доходів, нараховані (сплачені) на користь платника податків, суми утриманого з них податку, а також суми, нараховані (виплачені) фізичним особам за товари (роботи, послуги), виникли у зв’язку з виконанням податковим агентом вимог пункту 169.4 статті 169 Податкового кодексу та були виправлені відповідно до вимог статті 50 цього Кодексу.

До того ж на посадових осіб податкового агента накладають адміністративний штраф згідно зі ст. 1634 КпАП за неповідомлення або несвоєчасне повідомлення державним податковим органам за встановленою формою відомостей про доходи громадян.

Сума адміністративного штрафу сягає від 2 до 3 НМДГ (від 34 грн до 51 грн), а за повторного порушення протягом року — від 3 до 5 НМДГ (від 51 грн до 85 грн).

Звертаємо увагу, у разі якщо відокремлений підрозділ юрособи не вповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) податок до бюджету, форма №1 ДФ у вигляді окремого витягу за такий підрозділ подає юрособа до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням і надсилає копію цього розрахунку до контролюючого органу за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу в установленому порядку.