Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У 2020 році 258,2 тис ФОП, які здійснювали діяльність без застосування спрощеної системи оподаткування, задекларували доходи

опубліковано 04 лютого 2021 о 13:28

Пресслужба Державної податкової служби України 

З початку року триває декларування доходів за 2020 рік платниками податків – фізичними особами. Так, фізичні особи-підприємці, які не застосовують спрощену систему оподаткування, мають подати декларації про доходи, отримані в межах господарської діяльності, в термін до 09.02.2021.

Разом з тим у 2020 році подано податкові декларацій про майновий стан і доходи, отримані в 2019 році від здійснення підприємницької діяльності, майже 258,2 тис. фізичними особами-підприємцями, які здійснювали діяльність без застосування спрощеної системи оподаткування.

З них 252,4 тис. ФОП задекларували доходи в межах 1 млн гривень, що складає майже 98 відс. від загальної кількості поданих декларацій. Також 5,1 тис. ФОП задекларували доходи більше 1 млн грн але в межах 20 млн. грн., що складає майже 2 відсотка. Крім того, 612 ФОП задекларували доходи більше 20 млн грн, що становить менше пів відсотка від загальної кількості поданих декларацій.

Так, 257,5 тис. ФОП, (більш як 99,5 відс.), які одержали дохід в межах 20 млн грн, з урахуванням понесених витрат декларують заробіток в середньому не більше 12 тис. грн на рік. Таким чином один підприємець заробляє близько 1 тис. грн на місяць, що навіть значно нижче рівня мінімальної заробітної плати.

Аналіз відомостей поданих податкових декларацій свідчить про високу вірогідність наявності ризиків мінімізації задекларованих доходів та сплачених податків, зокрема, за рахунок завищення рівня витрат.

Так, наприклад, ФОП «М» здійснює діяльність з надання інформаційних послуг (роздрібна мережа по торгівлі періодичними друкованими виданнями та іншими товарами широкого вжитку) та декларує обсяг доходу за 2019 у сумі 3,1 млн гривень. З урахуванням понесених витрат даний підприємець одержує близько 3,6 тис. грн на місяць. Також ФОП має 5 офіційно працевлаштованих найманих працівників із заробітною платою в 3,7 тис. гривень, маючи при цьому 15 торгових точок.

Інший приклад, ФОП «К» здійснює роздрібну торгівлю в магазинах продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами та декларує обсяг доходу за 2019 рік у сумі 13,1 млн гривень. Має 40 офіційно працевлаштованих найманих працівників в 44 магазинах, із середньою заробітною платою в розмірі 5,7 тис. гривень.

ФОП «С» здійснює діяльність з надання послуг вантажним автомобільним транспортом та декларує обсяг доходу за 2019 у сумі 19 млн гривень. За відсутності офіційно працевлаштованих найманих працівників використовує у господарській діяльності 8 вантажних автомобілів та 7 напівпричепів бортових. Зазначене свідчить про використання праці неоформлених найманих працівників у якості водіїв зазначених транспортних засобів.

Такі факти є підставою для поглибленої уваги податкових органів та подальшого включення до плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків після завершення терміну дії мораторію на проведення перевірок.

Разом з тим, протягом 2020 року до ДПС надійшло понад 1 тис. звернень небайдужих громадян щодо можливих порушень платниками податків вимог податкового та іншого законодавства. Така інформація використовується податковими органами під час проведення контрольно-перевірочних заходів.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»