Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги платників ПДФО та військового збору – податкових агентів!

опубліковано 11 лютого 2021 о 10:39

З 01.01.2021р. набрали чинності зміни, внесені до  Податкового кодексу України (далі Кодекс), зокрема виключено ст. 126 та ст. 127 Кодексу щодо порушення правил сплати (перерахування) податків та порушення правил нарахування, утримання та сплати (перерахування) податків у джерела виплати.  В одночас, з 01.01.21р. введено ст. 1251   «Порушення правил нарахування, утримання та сплати (перерахування) податків у джерела виплати».

Вищевказаною статтею передбачено, що ненарахування та/або неутримання, та/або несплата (неперерахування), та/або нарахування, сплата (перерахування) не в повному обсязі податків платником податків, у тому числі податковим агентом, до або під час виплати доходу на користь нерезидента або іншого платника податків, а також нерезидентом, на якого покладено обов’язок сплачувати податок у порядку, встановленому розділом III Кодексу, - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 10 відсотків суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету.

Ті самі дії, вчинені умисно, - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 25 відсотків суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету (п.1251.2 ст. 1251 Кодексу).

Особа вважається винною у вчиненні правопорушення, якщо буде встановлено, що вона мала можливість для дотримання правил та норм, за порушення яких цим Кодексом передбачена відповідальність, проте не вжила достатніх заходів щодо їх дотримання. (ст112.2 ст.112Кодексу).

Діяння, передбачені пунктом 1251.2 цієї статті, вчинені повторно протягом 1095 календарних днів, - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 50 відсотків суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету. (п. 1251.3 ст. 1251 Кодексу).

Особа вважається такою, що вчинила правопорушення повторно, якщо вона була притягнута до відповідальності у встановленому Кодексом порядку. (п.111.4 ст.111Кодексу).

Діяння, передбачені пунктом 1251.2 цієї статті, вчинені протягом 1095 днів втретє та більше, - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 75 відсотків суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету. (п.12514 ст. 1251 Кодексу).

Тому, враховуючи  запровадження інституту вини в податковому законодавстві, що передбачає надання оцінки діям та бездіяльності по кожному зазначеному податковому правопорушенню, а також встановлення умислу платника податків, якій впливає на розмір фінансової відповідальності, в Головному управлінні ДПС у Рівненській області наголошують на необхідності своєчасного декларування та сплати податків усіма суб’єктами господарювання.