Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Черговий вебінар провели фахівці Головного управління ДПС у Рівненській області

опубліковано 18 лютого 2021 о 09:46

Темою  чергового вебінару для платників податків, який відбувся у Головному управлінні ДПС у Рівненській області, були  питаня застосування РРО/ПРРО, оподаткування доходів фізичних осіб та справляння ЄСВ.

В ході вебінару, заступник начальника відділу фактичних перевірок Віктор Шлапак звернув увагу суб’єктів господарювання, зокрема ФОП, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, на порядок застосування реєстраторів розрахункових операцій з 01.01.2021 року та відповідальність платників, які працюють з порушенням норм використання касових апаратів.

Про порядок реєстрації та використання програмних РРО розповіла Галина Крат,  головний державний інспектор управління електронних сервісів. Вона також відповіла на питання, які найчастіше задавали платники податків в ході роботи щоденної «гарячої лінії» з питань використання ПРРО, яка діє в Головному управлінні ДПС у Рівненській області.

Останні законодавчі зміни з ЄСВ, зокрема, що передбачені Законом №592 у частині сплати єдиного внеску самозайнятими особами, які набули чинності з 01.01.2021 року, а саме: для фізичних осіб - підприємців (крім тих, які обрали спрощену систему оподаткування), осіб, які провадять незалежну професійну діяльність та членів фермерського господарства скасовується обов'язок сплачувати мінімальний розмір ЄСВ за місяці, у яких не було отримано доходу, озвучила головний державний інспектор сектору адміністрування єдиного внеску Оксана Лелюх. Вона також нагадала, що  Законом №1072 звільнено від нарахування, обчислення та сплати ЄСВ платників єдиного податку першої групи за грудень 2020 року та 5 місяців з січня по травень (включно) 2021 року.

Завідувач сектору пресслужби, адміністрування субсайту та комунікацій з громадськістю Ірина Матвійчук  звернула увагу, що продовжено процедуру списання сум недоїмки з єдиного внеску, а також штрафу і пені. Коло суб’єктів господарювання, які мають право на таке списання, не змінюється: це фізичні особи-підприємці (крім підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) та особи, які провадили незалежну професійну діяльність. Встановлено новий період, протягом якого такі платники можуть звернутися за списанням – до 1 березня поточного року.

Також, головний державний інспектор сектору пресслужби, адміністрування субсайту та комунікацій з громадськістю  Тетяна Вакольчук,  нагадала учасникам вебінару про кампанію декларування, під час якої громадяни, які протягом 2020 року отримували доходи не від податкових агентів чи під час виплати яких податок на доходи фізичних осіб не утримувався, зобов’язані подати декларацію про майновий стан і доходи та сплатити з задекларованого доходу податок на доходи фізичних осіб та військовий збір, та про право громадян на отримання податкової знижки.