Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 23 лютого 2021 о 14:56

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області  проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з заступником начальника ГУ ДПС у Рівненській області Надією Друзюк на тему: «Декларування доходів громадян та порядок застосування РРО».

Надаємо відповіді на актуальні питання.

Для яких платних медичних послуг з 1 січня 2021 року обов’язково застосовувати РРО чи ПРРО?

Платні послуги у сфері охорони здоров’я, які можуть надавати суб’єкти господарювання, зазначені в розділі «Охорона здоров’я» Класифікації видів економічної діяльності (КВЕД) ДК 009:2010, яка затверджена наказом Держспоживстандарту України від 11.10.2010 №457, а саме за такими групами КВЕД:

86.1 «Діяльність лікарняних закладів»;

86.2 «Медична та стоматологічна практика»;

86.9 «Інша діяльність у сфері охорони здоров’я».

Отже, така діяльність з 01.01.2021 року здійснюється із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій чи програмних реєстраторів розрахункових операцій – заборонена.

Чи можна подати декларацію про майновий стан і доходи дистанційно?

Громадяни, які отримали електронний цифровий підпис, можуть скористатися послугами електронного сервісу ДПС України «Електронний кабінет» та оперативно, не відвідуючи податкову інспекцію, подати декларацію про майновий стан і доходи. Крім цього, зазначений сервіс допоможе заповнити декларацію без помилок. На сайті ДПС України розміщено відеоурок, як користуватися Е-сервісами (https://10.80.48.32/media-tsentr/videogalereya/videouroki/5977.html.

Продано у 2020 році  легковий автомобіль, чи подавати декларацію?

Дохід платника податку від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується за ставкою 5 відсотків.

Поряд з цим, із загального правила є виключення.

Так, дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна, у вигляді легкового автомобіля (мотоцикла, мопеда) не підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб.

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року другого об’єкта рухомого майна, у вигляді легкового автомобіля (мотоцикла, мопеда), підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відсотків.

Крім того, такий дохід оподатковується  військовим збором 1,5 відсотків.

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року третього та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля (мотоцикла, мопеда) або іншого транспортного засобу підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та військовим збором 1,5 відсотки.

Отже, якщо продано в 2020 році один легковий автомобіль, то такий дохід не підлягає оподаткуванню. 

Чи має право громадянин  подати нову податкову декларацію для  отримання податкової знижки, якщо виявлені документально підтверджені суми, що не були враховані у вже  поданій декларації?

Якщо платником податку – фізичною особою виявлені документально підтверджені суми, що не були враховані у поданій податковій декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація), для реалізації права на податкову знижку, то він може подати Декларацію з типом «Нова звітна» до 31 грудня включно наступного за звітним податкового року, оскільки право на податкову знижку надається лише за наслідками звітного податкового року.

Які види діяльності  платників єдиного податку підпадають під обов’язкове застосування реєстраторів розрахункових операцій, незалежно від річного обсягу доходів?

Закон не відтерміновує застосування  реєстраторів розрахункових операцій чи програмних реєстраторів розрахункових операцій  для фізичних осіб-підприємців платників єдиного податку ІІ-IV групи, які здійснюють ризикові види діяльності, а саме:

– реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

– реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я;

– реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.