Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Рівненщина: платники податків заборгували до соціальних фондів 162 мільйони гривень єдиного внеску

опубліковано 23 лютого 2021 о 15:12

Як повідомили в Головному управлінні ДПС у Рівненській області,  сума заборгованості зі сплати єдиного внеску по області станом на початок лютого 2021 року cкладає 162,1  млн. гривень. Боргують соціальним фондам як юридичні, так і фізичні особи.

З метою зменшення заборгованості по єдиному внеску та недопущення її зростання в подальшому,  фахівцями ГУ ДПС в області в поточному році вже скеровано до органів державної виконавчої служби 1122 вимог про сплату недоїмки з єдиного внеску на загальну суму 21,4 млн. гривень.

Звертаємо увагу, що до кінця лютого фізичні особи – підприємці,  які за період з 1 січня 2017 року до 1 грудня 2020 року не  здійснювали діяльність та не отримували дохід (крім фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) та особи, які провадять незалежну професійну діяльність,   мають право на списання суми недоїмки з ЄСВ, а також штрафів та пені, нараховані на ці суми недоїмки.  Така норма передбачена Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 4 грудня 2020 року № 1072-ІХ.

На Рівненщині такою можливістю вже скористалися понад 500 платників яким списано близько 6 мільйонів гривень боргу з ЄСВ.

Таким чином, всі хто з будь-яких причин не зміг звернутися до контролюючих органів за списанням або виконати необхідні для цього умови у термін, попередньо визначений Законом № 786 (який сплив 31 серпня 2020 року), можуть це зробити.

Більше того, Закон № 1072 врегулював питання списання недоїмки з єдиного внеску тих платників, які звернулися із заявами про списання на підставі Законів № 592 та № 786 у строк до 31 серпня 2020 року, але їх діяльність як суб’єктів підприємницької діяльності на момент звернення вже була припинена в періоді з 1 січня 2017 року до 3 червня 2020 року. Таким платникам не потрібно звертатися із заявою повторно, контролюючі органи здійснять списання на підставі документів, які були подані раніше, на підставі Законів № 592 та № 786.

Всі інші суб’єкти (які не зверталися раніше, або яким було відмовлено у списанні через недотримання вимог до обов’язкових документів, необхідних для списання відповідно до Закону) можуть звернутися до контролюючих органів з відповідними заявами.

Враховуючи, що така преференція діє лише до кінця лютого, звертаємось до платників не зволікати з поданням заяви та скористатись можливістю списати ЄВ.