Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Виявлено факти надання послуг таксі фізичними особами без державної реєстрації та без використання РРО

опубліковано 28 березня 2024 о 08:32

Головне управління ДПС у Рівненській області системно здійснює контроль за діяльністю суб'єктів господарювання та фізичних осіб, які надають послуги з перевезення пасажирів за допомогою таксі. Зокрема, 22.03.2024  в ході проведення двох фактичних перевірок було виявлено та задокументовано факти надання послуг таксі громадянином без державної реєстрації та порушення дотримання вимог Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» в частині не застосування РРО та/або ПРРО при здійсненні розрахунків в салоні автотранспортного засобу та не надання споживачам послуг відповідних розрахункових документів,  а також  не забезпечення  можливості здійснення розрахунку у безготівковій формі за надані послуги фізичною особою - підприємцем.

На порушників складені протоколи про адміністративні правопорушення за ст. 164 та ст. 155'-1Кодексу України про адміністративні правопорушення та будуть прийняті рішення про застосування штрафних (фінансових) санкцій за порушення законодавства при проведенні розрахунків готівковим та безготівковим способом.

Звертаємо увагу, що за провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб'єкта господарювання ст.164 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено штраф до 85 тисяч гривень з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення за рішенням суду. 

Нагадуємо платникам податків про необхідність реєстрації суб’єктами господарювання у випадку здійснення системної господарської діяльності з продажу товарів (надання послуг). Адже державна реєстрація суб’єктів господарювання – обов’язкова та базова умова здійснення усіх видів підприємницької діяльності та запорука законності її ведення. 

Крім того, для тих платників, які обрали для себе такий вид діяльності, як внутрішні перевезення пасажирів на таксі, необхідними є реєстрація в податкових органах РРО/ПРРО  для фіскалізації розрахунків та отримання відповідної ліцензії.

Принагідно зазначимо, що податківці Головного управління ДПС у Рівненській області постійно отримують інформацію про факти здійснення системної господарської діяльності без державної реєстрації, зокрема, через соціальні мережі Instagram, Facebook тощо. Вся отримана інформація досліджується та перевіряється, а у випадку підтвердження – вживаються заходи відповідного реагування.