Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До відома осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування

опубліковано 25 квітня 2024 о 09:20

Сектор з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління ДПС у Рівненській області інформує, що Національне агентство з питань запобігання та виявлення корупції (далі – Національне агентство) роз’яснило, що відбувається з вашою декларацією після її подання та які декларації можуть бути перевірені автоматизовано, а як підлягають повній перевірці?

Отже, після того як декларант подав декларацію до Реєстру декларацій, він має ще 30 днів для подання один раз виправленої декларації, якщо допустив помилки або згадав додаткову інформацію про свої чи членів сім’ї активи. Протягом цього часу Національне агентство нічого не робить з декларацією (крім проведення спецперевірки у визначених законом випадках).

Після завершення 30-денного строку з дня подачі виправленої декларації, всі декларації проходять логічний та арифметичний контроль (ЛАК). За його допомогою ідентифікуються невідповідності (ризики), здійснюється їх оцінка та визначається показник рейтингу ризику декларації.

ЛАК здійснюється наступним чином:

- порівнюються дані у декларації з даними реєстрів, банків даних, до яких Національне агентство має автоматизований доступ;

- порівнюються дані, вказані як в даній декларації, так і з даними, вказаними у декларації попереднього періоду (за наявності), а також застосовуються формули, які дозволяють виявити ознаки незаконного збагачення чи необґрунтованості активів, ознаки порушення обмежень щодо одержання подарунків чи сумісництва та суміщення діяльності. Спрацювання хоча б однієї з формул та кожна виявлена при порівнянні даних невідповідність вважається ідентифікованим ризиком;

- кожному ідентифікованому у декларації ризику присвоюється ваговий коефіцієнт. Сума всіх вагових коефіцієнтів є розрахованим показником рейтингу ризику декларації.

Якщо декларація отримала низький показник рейтингу ризику, то вона може пройти автоматизовану перевірку програмними засобами Реєстру декларацій.

За результатами успішного проходження автоматизованої перевірки декларант отримає повідомлення та довідку у персональному кабінеті Реєстру декларацій. Про те, що декларація пройшла автоматизовану перевірку, вказуватиме відповідна позначка в публічній частині Реєстру декларацій. Її зможе побачити кожен користувач в публічній частині Реєстру.

Якщо ви не отримали довідки за результатами автоматизованої перевірки, то ваша декларація не пройшла таку перевірку. Це не означає, що в декларації вказані недостовірні відомості або виявлено ознаки незаконного збагачення чи необґрунтованості активів. Можливо, декларація містить дані, які неможливо перевірити автоматизовано програмними засобами Реєстру. Складення довідки про не проходження автоматизованої перевірки не передбачено.

Порядком відбору декларацій для проведення повної перевірки та черговості такої перевірки визначено, що для повної перевірки уповноваженими особами Національного агентства відбираються декларації:

- в першу чергу ті, які мають найвищий показник рейтингу ризику та які подані особами, посади яких вказані у примітці до ст.51-3 Закону України «Про запобігання корупції», а також подані особами, посади, яких пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків;

- в другу чергу ті, які мають найвищий показник рейтингу ризику та подані іншими категоріями декларантів;

- в третю чергу за повідомленнями від фізичних або юридичних осіб, правоохоронних органів, журналістів-розслідувачів, в яких буде вказана інформація про можливе декларування недостовірних відомостей (більше 500 прожиткових мінімумів). Навіть у випадках, коли декларація пройшла автоматизовану перевірку та незалежно від показника рейтингу ризику декларації;

- в четверту чергу ті, щодо яких в повідомлення від фізичних або юридичних осіб, правоохоронних органів, журналістів-розслідувачів буде вказана інформація про можливе декларування недостовірних відомостей у розмірі від 100 до 500 прожиткових мінімумів. Такі декларації будуть перевірені навіть у випадках, коли вони вже пройшли автоматизовану перевірку та незалежно від показника рейтингу ризику декларації.

Відібрані для повної перевірки декларації розподіляються між уповноваженими особами Національного агентства шляхом автоматизованого розподілу.

Повідомлення про розпочату повну перевірку декларант отримає в особистому кабінеті в Реєстрі декларацій, а журналісти та суспільство зможуть побачити це на офіційному сайті Національного агентства у розділі «Моніторинг діяльності НАЗК». Тут також розміщуються довідки за результатами повних перевірок та інформація про направлені до компетентних органів обґрунтовані висновки про виявлені порушення.

За результатами проведеної повної перевірки декларант отримує примірник довідки та має обов’язок подати декларацію з достовірними відомостями упродовж 10 днів. У разі встановлення недостовірних відомостей та інших порушень з боку Національного агентства вживають заходи реагування відповідно до компетенції органів, а також повідомляється керівник органу, в якому працює декларант.

Національне агентство наголошує, що початок повної перевірки ще не означає, що декларант вчинив корупційне або пов’язане з корупцією правопорушення.