Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Деклараційна кампанія-2021: як декларувати інвестиційний прибуток?

опубліковано 05 квітня 2021 о 16:10

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області продовжують надавати роз’яснення  щодо кампанії декларування доходів громадян, отриманих у 2021 році. Так, при укладанні договору купівлі-продажу інвестиційного активу та отримання інвестиційного прибутку від такої операції, у фізичної особи, що отримала такий дохід, виникає обов’язок задекларувати отримані кошти у вигляді інвестиційного прибутку за підсумками 2020 року та подати річну декларацію про майновий стан і доходи у поточному році.

Відповідно до Податкового кодексу України інвестиційний прибуток – це дохід у вигляді позитивної різниці між доходом, отриманим платником податку від проведення операцій з цінними паперами з урахуванням курсової різниці, деривативами та корпоративними правами, випущеними в інших, ніж цінні папери, формах, та витратами на придбання таких інвестиційних активів.

Слід зазначити, якщо договір купівлі-продажу інвестиційного активу, укладений у звітному році, а кошти від продажу інвестиційного активу фактично надійдуть у наступному році, то платнику  необхідно задекларувати дохід у вигляді інвестиційного прибутку за підсумками року, в якому фактично отриманий такий дохід. Аналогічний підхід використовується і у випадках часткового надходження коштів на протязі декількох років при продажі інвестиційного активу.

Дохід отриманий від операцій з інвестиційним активами оподатковується за ставкою 18% податку на доходи фізичних осіб та 1,5% військового збору. Зауважимо, що у 2021 році не підлягає оподаткуванню та не включається до загального річного оподатковуваного доходу, зокрема, дохід, отриманий фізичною особою від продажу інвестиційних активів, якщо сума такого доходу не перевищує 2 940 гривень.

Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб, отриманих від операцій з інвестиційними активами, здійснюється у Додатку 1 до податкової декларації про майновий стан і доходи. Декларація подається до контролюючого органу за місцем реєстрації фізичної особи до 1 травня поточного року.

Звертаємо увагу, що при поданні декларації про майновий стан і доходи платники податків можуть скористатись «Електронним кабінетом» (https://cabinet.tax.gov.ua/ ). Щоб подати декларацію онлайн через «Електронний кабінет» необхідно мати електронний підпис. Інформацію щодо отримання безкоштовного електронного підпису можна отримати за посиланням https://acskidd.gov.ua/.

У зв’язку з оголошеним в Україні карантином та з метою запобігання поширення вірусу COVID-19 закликаємо платників користуватися дистанційним форматом спілкування з податковою службою за допомогою електронних сервісів від ДПС України.

Корисні посилання на офіційні сторінки Державної податкової служби України:

Telegram - t.me/tax_gov_ua,

Facebook - fb.com/TaxUkraine,

YouTube - youtube.com/TaxUkraine.

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно і безпечно за допомогою сервісу «InfoTAX» t.me/infoTAXbot та підписуйтесь на офіційні канали податкової служби.