Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Понад 2,4 мільярда гривень податку на доходи фізичних осіб отримали бюджети Рівненської області

опубліковано 10 вересня 2020 о 10:34

Як повідомили в Головному управлінні  ДПС у Рівненській області у  січні-серпні 2020 року до зведеного бюджету  платниками податків краю сплачено понад 3,2  млрд. грн. податку на доходи фізичних осіб, що на 249 млн. грн. перевищує показник надходжень відповідного періоду 2019 року. Із цієї суми до державного бюджету надійшло 823,3  млн. грн. ПДФО,  відповідно до місцевих бюджетів - понад 2,4 млрд. гривень.

Як зазначив  начальник податкової служби області Віталій Чуй, основну частину у надходженнях податку на доходи фізичних осіб займає оподаткування заробітної плати та інших трудових доходів громадян. Тому увага податкової служби області приділяється як протидії тіньовим процесам на ринку праці, так і відпрацюванню конкретних суб'єктів господарювання, де існують ризики виплат "конвертних" зарплат та мінімізації сплати податків. Як результат цієї роботи – бюджети отримують додаткове фінансування, а наймані працівники – офіційну працю і заробітну плату.

Він також звернув увагу на те, що сьогодні працівники не бачать проблем в отриманні «тіньової» заробітної плати, так як до гаманця надходять «чисті доходи». Та коли вони самі надають згоду працювати на таких умовах, позбавляють себе усіх соціальних гарантій. Адже усна домовленість жодним чином не фіксується юридично, роботодавець сплачує стільки, скільки вважає за потрібне і доти, поки вважає за потрібне. Працівник не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та трудового стажу. Тож працівник, який отримує зарплату в “конверті” офіційно вважається непрацюючим. Йому не зараховується страховий стаж, та відповідно:

– він не буде одержувати гідну пенсію;

- у нього немає права на відпустку, права на оплату лікарняних та допомогу по безробіттю, права не працювати у вихідний та святковий день, чи оплати праці у ці дні у подвійному розмірі, права на охорону праці, права на соціальне страхування;

– його можуть звільнити в будь-який час, без жодних компенсацій.

А коли настає пенсійний вік і потрібно оформляти пенсію, багато хто дізнається, що її розмір є набагато меншим, ніж розраховували, а для декого взагалі втрачено право на призначення.

Тому, податківці вкотре звертаються до роботодавців – дотримуйтесь норм законодавства щодо виплати заробітної плати, укладайте трудові угоди з найманими працівниками. Таким чином ви убережете себе від відповідальності, а працівники отримають  усі передбачені соціальні гарантії.

Нагадуємо, що з 01.08.2020 року збільшено розмір мінімальної заробітної плати:  в місячному розмірі  з 4723 грн. до 5000 грн.;  в почасовому розмірі  з 28,31 грн. до 29,20 гривень.

Головне управління ДПС у Рівненській області