Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Жителі Рівненщини сплатили майже 51 мільйон гривень земельного податку

опубліковано 14 вересня 2020 о 15:38

Як повідомили в Головному управлінні ДПС у Рівненській області за вісім місяців поточного року до місцевих бюджетів області від фізичних осіб власників та орендарів земельних ділянок надійшло 50,7 млн. грн. земельного податку.

За словами керівника податкової служби області Віталія Чуя, земельний податок є одним із  бюджетоформуючих платежів місцевих бюджетів, поступаючись за розміром податку на доходи фізичних осіб та єдиному податку, та є джерелом фінансування соціально-економічних програм громади, адже його надходження 100 відсотків залишаються у розпорядженні місцевих громад. Отже, фінансова спроможність міста чи села залежить від свідомої позиції кожного його мешканця та детінізації земельних відносин.

Нарахування фізичним особам сум земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності проводиться контролюючими органами (за місцем знаходження земельної ділянки), які надсилають (вручають) платникові за місцем його реєстрації до 01 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності. Cплатити суму зазначеного в них податку потрібно протягом 60 днів після отримання.

Якщо ж громадянин не сплатить податок до 30 днів – штраф становитиме 10%, від 30 днів – 20%.

Громадяни які  мають у власності, або орендують земельні ділянки державної чи комунальної власності   та не отримували податкове повідомлення-рішення на сплату  податку, мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем знаходження земельних ділянок для проведення звірки даних щодо:

     розміру площ та кількості земельних ділянок, що перебувають у власності та/або користуванні платника податку;

     права на користування пільгою зі сплати податку з урахуванням положень пп. 281.4 та 281.5 ст. 281 Податкового кодексу України;

     розміру ставки земельного податку;

     нарахованої суми плати за землю.

Поряд з цим, у разі якщо платник податків має у власності декілька земельних ділянок, щодо яких необхідно провести звірку даних, для її проведення такий платник податків має право звернутися до контролюючого органу за місцем знаходження будь-якої з таких земельних ділянок.