Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Понад 900 мільйонів гривень податку на доходи фізичних осіб сплатили жителі Рівненщини

опубліковано 19 березня 2021 о 13:20

Як повідомили в Головному управлінні  ДПС у Рівненській області, за два місяці  2021 року до зведеного бюджету  платниками податків краю сплачено понад 922,5  млн. грн. податку на доходи фізичних осіб, що на 128 млн. грн. перевищує показник надходжень відповідного періоду 2020 року. За словами заступника начальника ГУ ДПС в області Надії Друзюк, із цієї суми до державного бюджету надійшло 231,1  млн. грн. ПДФО, відповідно до місцевих бюджетів - понад 693,4 млрд. гривень.

Основну частину у надходженнях податку на доходи фізичних осіб займає оподаткування заробітної плати та інших трудових доходів громадян. Тому увага податкової служби області приділяється як протидії тіньовим процесам на ринку праці, так і відпрацюванню конкретних суб'єктів господарювання, де існують ризики виплат "конвертних" зарплат та мінімізації сплати податків. Як результат цієї роботи – бюджети отримують додаткове фінансування, а наймані працівники – офіційну працю і заробітну плату.

Надія Друзюк зауважує, що сьогодні працівники не бачать проблем в отриманні «тіньової» заробітної плати, так як до гаманця надходять «чисті доходи». Та коли вони  надають згоду працювати на таких умовах, самі позбавляють себе усіх соціальних гарантій. Адже усна домовленість жодним чином не фіксується юридично, роботодавець сплачує стільки, скільки вважає за потрібне і доти, поки вважає за потрібне. Працівник не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та трудового стажу. Тож працівник, який отримує зарплату в “конверті”, офіційно вважається непрацюючим. Йому не зараховується страховий стаж, та відповідно:

– він не буде одержувати гідну пенсію;

- у нього немає права на відпустку, права на оплату лікарняних та допомогу по безробіттю, права не працювати у вихідний та святковий день, чи оплати праці у ці дні у подвійному розмірі, права на охорону праці, права на соціальне страхування;

– його можуть звільнити в будь-який час, без жодних компенсацій.

А коли настає пенсійний вік і потрібно оформляти пенсію, багато хто дізнається, що її розмір є набагато меншим, ніж розраховували, а для декого взагалі втрачено право на призначення.

Тому, податківці вкотре звертаються до роботодавців – дотримуйтесь норм законодавства щодо виплати заробітної плати, укладайте трудові угоди з найманими працівниками. Таким чином ви убережете себе від відповідальності, а працівники отримають  усі передбачені соціальні гарантії.