Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» щодо застосування РРО/ПРРО та порядок ведення товарних запасів підприємцями-спрощенцями

опубліковано 29 червня 2022 о 12:19

Нещодавно у Вараській ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській  області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Застосування РРО/ПРРО та порядок ведення товарних запасів підприємцями-спрощенцями».

На запитання платників податків відповідала начальник Вараської ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській області Людмила Воронюк.

Надаємо відповіді на запитання з якими зверталися  платники.

Чи необхідно застосовувати РРО/ПРРО фізичною особою-підприємцем платником єдиного податку 3 групи при здійсненні послуг при надходженні коштів на рахунок підприємця з рахунків споживачів?

Застосування РРО та/або ПРРО залежить не від форми розрахункових операцій, а від способу їх здійснення.    У разі якщо в місці отримання товарів розрахунки проводяться у безготівковій формі, то РРО або ПРРО не застосовується, але в місці отримання готівкових коштів суб’єкт господарювання зобов’язаний застосовувати РРО або ПРРО чи проводити розрахунки у безготівковій формі через установи банків.

Чи є можливість використовувати програмні РРО за відсутності Інтернету?

У випадку відсутності Інтернету передбачено, що РРО працюватимуть в офлайн режимі протягом 36 годин. Фіскальні номери розрахункових документів будуть присвоюватися згідно діапазону попередньо сформованих та зарезервованих номерів фіскальним сервером. Протягом години після відновлення зв'язку копії створених в режимі офлайн розрахункових документів передаються на сервер податкової.

Як поновити втрачене реєстраційне посвідчення за ф. № 3-РРО?

Відповідно до Порядку, у разі втрати реєстраційного посвідчення або непридатності його для використання, суб’єкт господарювання або його представник протягом п’яти робочих днів, що настають за днем, коли виникли підстави для заміни реєстраційного посвідчення за ф. № 3-РРО, подає до податкового органу за місцем реєстрації РРО реєстраційну заяву про реєстрацію реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-РРО з позначкою «Перереєстрація» із зазначенням причини перереєстрації та реєстраційне посвідчення.

Якщо суб’єкт господарювання з метою поновлення втраченого реєстраційного посвідчення подає заяву за формою № 1-РРО з позначкою «Перереєстрація» в електронній формі та йому надходить друга квитанція з повідомленням про помилку «Документ не прийнято, додайте реєстраційне посвідчення», то такий суб’єкт повинен подати у встановлений термін до податкового органу за місцем реєстрації РРО зазначену заяву у паперовому вигляді та у полі «Перереєстрація у зв’язку із» вказати «втрата реєстраційного посвідчення».

Хто із фізичних осіб-підприємців не повинен вести облік товарних запасів?

Фізичні особи – підприємці, що використовують спрощену систему оподаткування, не є при цьому платниками податку на додану вартість, та не здійснюють продаж технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння та напівдорогоцінного каміння, не зобов’язані вести облік товарних запасів та підтверджувати їх походження первинними документами для цілей контролю за дотриманням законодавства у сфері застосування РРО.

Крім того, дія Порядку № 496 не поширюється на платників єдиного податку І групи.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»