Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Розпочалась кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2019 року

опубліковано 16 січня 2020 о 15:24

Управління у м.Рівному ГУ ДПС у Рівненській області повідомляє, що з початку поточного року розпочалася кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2019 року.

Нагадаємо, що обов’язок стосовно подання декларації у платників податків виникає у разі отримання:

- доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів, зокрема, належать доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, при нотаріальному оформленні спадщини за якими не було сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір, тощо;

- доходів від податкових агентів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відноситься, зокрема, дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, якщо його сума перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року, а також інвестиційні доходи;

- іноземного доходу, а також в інших передбачених Податковим кодексом України випадках.

Платник податків обирає зручний для себе спосіб подання податкової декларації про майновий стан і доходи. Так, декларація може бути подана:

- особисто або через уповноважену на це особу;

- надіслана поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог щодо електронного документообігу.

Звертаємо увагу, що граничний термін подання декларації за 2019 рік – 30.04.2020.

Водночас нагадуємо, що платники податків мають право задекларувати право на податкову знижку, відповідно до статті 166 Податкового кодексу України, шляхом подання декларації до 31.12.202о року.