Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Основні напрямки роботи щодо забезпечення надходжень до місцевих бюджетів обговорили під час зустрічі з головами територіальних громад

опубліковано 19 лютого 2021 о 13:30

Про співпрацю між контролюючими органами і місцевою владою та резерви надходжень до місцевих бюджетів говорили на нещодавній зустрічі керівництва Головного управління ДПС у Рівненській області з головами територіальних громад Рівненщини.

Зокрема, на порядок денний були винесені питання взаємодії з територіальними  громадами щодо формування та ведення фінансово-економічних паспортів громад, специфіки наповнення дохідної частини їх бюджетів, роботи з податковим боргом, використання можливостей та переваг електронних сервісів ДПС та ряд інших.

Як зазначив начальник управління податкового адміністрування Валерій Рокунець, для успішного розвитку громад необхідно забезпечити стабільні надходження до їх бюджетів податків і зборів, зокрема земельного податку, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, єдиного та акцизного податків. Тому, громади мають бути зацікавлені у здійсненні на своїй території прозорої підприємницької діяльності.

Було звернуто увагу на необхідності активізації заходів в напрямку дотримання роботодавцями законодавства про працю, зокрема легалізації робочих місць, недопущення виплати заробітної плати у розмірі, меншому за встановлений законодавством рівень.

Не оминули і тему використання реєстраторів розрахункових операцій суб’єктами господарювання та повноти обліку розрахункових операцій.

Окремо зупинились на такому напрямку роботи, як погашення податкового боргу.

Було запропоновано представникам органів місцевого самоврядування сприяти в поширенні інформації серед мешканців громад про суми заборгованості та проводити відповідну роз`яснювальну роботу з платниками податків, зокрема, фізичними особами, щодо необхідності її сплати.

Крім того, було інформовано присутніх про зміни в законодавстві в частині проведення прощення боргів (списання), відстрочення податкового боргу, загальна сума якого не перевищує 6800 гривень для платників податків - фізичних осіб, прощення фінансових санкцій за умови прискореної сплати основної суми податкового боргу платникам податків, як фізичним, так і юридичним особам.

На завершення зустрічі податківці та представники місцевої влади  узгодили шляхи співпраці щодо зменшення заборгованості з податків та зборів.