Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про застосування касових апаратів - на «гарячій лінії» в Млинівській ДПІ

опубліковано 10 червня 2021 о 13:22

Про застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) та програмних РРО йшлося під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія», нещодавно проведеного в Млинівській ДПІ ГУ ДПС у Рівненській області. На запитання платників відповідала начальник   ДПІ Зоя Олієвська.

Надаємо відповіді на актуальні запитання.

Чи можливо здійснити тестування програмного реєстратора розрахункових операцій?

Суб’єкти господарювання, які застосовуватимуть програмний реєстратор розрахункових операцій (далі ПРРО) вперше, можуть здійснити тестування безкоштовних програмних рішень ПРРО, що розміщені на офіційному вебпорталі ДПС України в розділі «Програмний реєстратор розрахункових операцій», із використанням електронних ключів тестових платників.

Який термін реєстрації  програмного РРО та як буде видаватись покупцеві фіскальний чек в електронній формі? 

Для реєстрації програмного реєстратора розрахункових операцій  складається Заява про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за ф. № 1-ПРРО (J/F 1316602), яка подається в електронній формі.   

У разі відсутності підстав для відмови у реєстрації ПРРО реєструється шляхом присвоєння програмним забезпеченням фіскального сервера фіскального номера ПРРО із внесенням даних до Реєстру ПРРО.

Про реєстрацію ПРРО суб’єкту господарювання направляється інформація у другій квитанції із зазначенням присвоєного під час реєстрації фіскального номера ПРРО.

 Датою реєстрації ПРРО є дата формування фіскального номера ПРРО.
 Про результати обробки реєстраційної заяви за ф. № 1-ПРРО, суб’єкту господарювання надається або направляється інформація засобами Електронного кабінету або засобами телекомунікацій:

- у день отримання реєстраційної заяви за ф. № 1-ПРРО, якщо реєстраційна заява за ф. № 1-ПРРО, надійшла не пізніше 16.00 робочого (операційного дня);
- не пізніше наступного робочого дня, якщо реєстраційна заява за ф. № 1-ПРРО надійшла після 16.00 робочого (операційного дня).

Відповідно до Закону України від 20.09.2019 №128-ІХ на продавця товарів/послуг покладається обов’язок надавати особі, яка отримує товар чи послугу, в обов’язковому порядку роз­рахунковий документ встановленої форми та змісту  на повну суму проведеної операції, ство­рений в паперовій та/або електронній формі.  Суб’єктом господарювання фіскальний чек за оплачені товари (послуги) через ПРРО надсилається покупцю такими способами: електронною поштою (E-mail), Viber, Telegram, WhatsApp, або SMS, при цьому на пристрої повинна бути встановлена відповідна програма. Відправлення повідомлення виконується в загальному порядку від імені власника SIM-карти.  Про доставку фіскального чеку від покупця надходить SMS повідомлення.  Разом з тим, суб’єкт господарювання може пересвідчитись, що покупець отримав фіскальний чек надіславши на наданий покупцем абонентський номер (Viber, Telegram, WhatsApp) та/або адресу його електронної пошти повідомлення із вимогою зворотнього інформування.

Як здійснюється програмування найменування товарів (послуг) через ПРРО?

Програмування найменування товарів (послуг) через ПРРРО здійснюється оператором (касиром) самостійно шляхом додавання таких товарів за допомогою самого програмного забезпечення або за допомогою імпорту раніше підготованого переліку номенклатури, який формується для кожного програмного забезпечення у окремому форматі згідно з ін струкцією, що додається до того ж архіву, що і програмне забезпечення.

Які документи подаються до контролюючого органу у разі перереєстрації РРО?

Відповідно до Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), у разі перереєстрації з метою використання реєстратора розрахункових операцій в іншій господарській одиниці суб’єктом господарювання або представником суб’єкта господарювання надаються:

реєстраційна заява з позначкою «Перереєстрація», реєстраційне  посвідчення.

Після отримання належним чином оформлених документів у разі відсутності підстав для відмови посадова особа контролюючого органу не пізніше двох робочих днів з дня подання реєстраційної заяви проводить перереєстрацію РРО шляхом внесення змін до даних інформаційно-телекомунікаційної системи ДПС розміщує в Електронному кабінеті в електронній формі та/або видає суб’єкту господарювання нове реєстраційне посвідчення.