Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Запитували-відповідаємо

опубліковано 16 вересня 2021 о 14:24

Яке визначення терміну “податкова адреса”та внесення інформації до державного реєстру у випадку її зміни?

Фахівці податкової служби Рівненщини інформують платників податків, що відповідно до Закону України від 15.06.2021 р. №1539 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» фізичні особи можуть подати добровільну декларацію до контролюючого органу за своєю податковою адресою. Так згідно зі ст. 45 Податкового кодексу України  від 02.12.2010 р. №2755-VI, платник податків - фізична особа зобов'язаний визначити свою податкову адресу. Податковою адресою платника податків - фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі.  Платник податків - фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси.

Якщо фізична особа-платник податків змінює протягом року місце проживання, то вона повинна повідомити про зміну своєї податкової адреси територіальний орган ДПС за новим місцем проживання.

Відповідно до розділу IX Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 р. №822, фізичні особи-платники податків зобов’язані подавати контролюючим органам відомості про зміну даних, які вносяться до облікової картки, протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання Заяви за формою №5ДР особисто або через законного представника чи уповноважену особу до контролюючого органу за новим місцем  проживання.

Фізичні особи, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту постійного проживання, подають Заяву за формою №5ДР до будь-якого контролюючого органу.

Також нагадуємо, що подати Заяву за формою №5ДР можна за допомогою електронного сервісу «Електронний кабінет платника» з використанням електронного цифрового підпису фізичної особи.


Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua 

Підписуйтесь на сторінку Державної податкової служби України у Facebook facebook.com/TaxUkraine

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»