Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як нова мінімальна зарплата вплине на оподаткування…

опубліковано 10 січня 2020 о 10:10

Законом «Про Державний бюджет України на 2020 рік» від 14.11.19 р. № 294-IX встановлено нові соціальні стандарти на 2020 рік — розміри мінімальної заробітної плати  та прожиткового мінімуму, які впливатимуть на низку показників з оплати праці, порядок оподаткування доходів, зокрема на розміри податкової соціальної пільги та розмір доходів, який дає право на її застосування, мінімальний розмір ЄСВ, розмір єдиного податку та податку на нерухоме майно  тощо. То ж  на які саме показники вплине зміна мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму?

Насамперед зазначимо, що  відповідно до ст. 8 Закону про Держбюджет  мінімальну заробітну плату (МЗП) установлено на весь рік у єдиному розмірі: у місячному розмірі — 4 723 грн; у погодинному розмірі — 28,31 грн. Цей розмір МЗП впливатиме на наступні показники.

  • Неоподатковуваний розмір добових – в межах України 472,30 грн. на день.

Витрати на відрядження, не підтверджені документально, на харчування та фінансування інших власних потреб фізичної особи (добові витрати), понесені у зв’язку з таким відрядженням у межах території України, не включаються до оподатковуваного доходу, але не більш як 0,1 розміру МЗП, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, у розрахунку за кожен календарний день такого відрядження. Отже, у 2020 році добові витрати під час відрядження по Україні не обкладаються податком на доходи фізичних осіб (ПДФО) та військовим збором (ВЗ), якщо їх розмір не перевищує 472,30 грн. на день. Для відряджень за кордон добові витрати в розрахунку за кожен календарний день відрядження залишилися на рівні минулого року та становлять не більш як 80 євро.

  • Максимальна величина бази нарахування ЄСВ - становить 15 розмірів МЗП, отже, протягом усього 2020 року вона становитиме 70 845 грн.
  • Мінімальний страховий внесок з ЄСВ – становить  1 039,06 грн (4 723 грн х 22 %).

Нагадаємо, що  єдиний внесок в розмірі не менше мінімального (1039,06 грн. за місяць) зобов'язані сплачувати підприємці (незалежно від обраної ними системи оподаткування) та фізичні особи, які ведуть незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах. Звільняються від сплати ЄСВ «за себе» пенсіонери за віком, особи з інвалідністю та особи, які отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

  • Неоподатковувана нецільова благодійна допомога - розмір такої допомого у 2020 році становить 2 940 грн.

Не включається до оподатковуваного доходу, а отже, не обкладається ПДФО та ВЗ, нецільова благодійна допомога, у тому числі матеріальна, що надається резидентами — юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно в розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим пп. 169.4.1 Податкового кодексу. Тобто розмір неоподатковуваної нецільової благодійної допомоги 2020 року становить 2 940 грн. Сума перевищення нецільової допомоги над зазначеним розміром включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку як інші доходи і підлягає обкладенню ПДФО за ставкою 18 % і ВЗ - 1,5 %. Сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі та, що перевищує встановлений граничний розмір, відображається в податковому розрахунку за ф. № 1ДФ з ознакою доходу «169».

  • Неоподатковувані дитячі подарунки та квитки

Вартість святкових подарунків і квитків на новорічно-різдвяні заходи в період з 15 листопада 2019 року до 15 січня 2020 року не включається до загального оподатковуваного доходу фізосіб-батьків, які отримали дитячі святкові подарунки від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, громадських (у т. ч. профспілкових) організацій та створених ними закладів освіти, охорони здоров’я і культури, що утримуються за рахунок коштів відповідних бюджетів (ст. 3 Закону від 30.11.2000 р. № 2117-III «Про звільнення від оподаткування грошових коштів, які спрямовуються на проведення новорічно-різдвяних свят для дітей та на придбання дитячих святкових подарунків»). Під дитячими святковими подарунками в розумінні цього закону маються на увазі набори товарів, які містять лише кондитерські вироби та іграшки вітчизняного виробництва і фрукти, загальною вартістю не більше 8 % ПМ для працездатної особи, установленого законом на 1 січня звітного податкового року. Отож, неоподатковувана вартість дитячих святкових подарунків становить 168,16 грн (2 102 грн х 8 %), якщо такі подарунки отримано з 1 січня до 15 січня і з 15 листопада до 31 грудня 2020 року.

Далі буде….