Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Проведено сеанс телефонного зв’язку "гаряча лінія"

опубліковано 13 липня 2020 о 11:29

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області  проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з начальником управління податків і зборів  з фізичних осіб Людмилою Кончук на тему: «Оподаткування доходів фізичних осіб. Декларування доходів громадян».

Відповіді на цікаві запитання пропонуємо вашій увазі.

Чи оподатковується ПДФО та військовим збором та за якою ознакою доходу відображається в ф. 1 ДФ сума допомоги на дітей, яка надається фізичній особі – платнику єдиного податку першої чи другої групи, на період здійснення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби?

Сума допомоги на дітей, яка, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22 квітня 2020 року № 329, надається фізичній особі – підприємцю – платнику єдиного податку першої та другої групи, на період здійснення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), не оподатковується податком на доходи фізичних осіб та військовим збором та відображається у податковому розрахунку за ф. 1 ДФ за ознакою доходу «128».

Чи має право на податкову знижку військовослужбовець, який отримує грошове забезпечення?

Порядок застосування податкової знижки передбачений ст. 166 Податкового кодексу (далі – ПК).
Згідно з п.п. 166.4.2 п. 166.4 ст. 166 ПК передбачено, що загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПК.

Враховуючи викладене, військовослужбовець, який отримує грошове забезпечення, не має права на застосування податкової знижки.

Право на податкову знижку має фізична особа, яка є найманою особою, виключно до доходів, одержаних протягом року у вигляді заробітної плати.

Які штрафні (фінансові) санкції застосовуються до податкового агента за подання одночасно двох або більше уточнюючих податкових розрахунків за ф. 1ДФ?

 У разі подання уточнюючих Податкових розрахунків за ф. 1ДФ (одного чи декількох одночасно) з метою виправлення помилок, які призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов’язань платника податку, при цьому не пов’язані з виконанням податковим агентом п. 169.4 ст. 169 Податкового кодексу України, до платника податків застосовується штраф у розмірі 1020 гривень.

Якщо протягом року після накладання штрафу платник податків подає повторно уточнюючий Податковий розрахунок за ф. 1ДФ, то до такого платника податків застосовується штраф у розмірі 2040 гривень.

 Чи має право ФОП на загальній системі оподаткування включити до складу витрат вартість придбаних основних засобів (комп’ютера), з метою використання в господарській діяльності?

Перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів фізичною особою – підприємцем від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування визначено п. 177.4 Податкового кодексу.

Згідно з п.п. 177.4.5 ПК до складу витрат фізичної особи – підприємця на загальній системі оподаткування не включаються:

 витрати, не пов’язані з провадженням господарської діяльності такою фізичною особою – підприємцем;
витрати на придбання, самостійне виготовлення основних засобів та витрати на придбання нематеріальних активів, які підлягають амортизації;

витрати на придбання та утримання основних засобів, визначених абзацами восьмим – десятим п.п. 177.4.6 п. 177.4 ст. 177 ПК;

документально не підтверджені витрати.

Зазначені у ст. 177 ПК підприємці мають право (за власним бажанням) включати до складу витрат, пов’язаних з провадженням їх господарської діяльності, амортизаційні відрахування з відповідним веденням окремого обліку таких витрат. При цьому амортизації підлягають, зокрема витрати на придбання основних засобів та нематеріальних активів.

Чи підлягають списанню не сплачені суми недоїмки, штрафних санкцій та пені, нараховані ФОП,  які не здійснювали діяльність?

 Згідно з нормами п. 5 розд. I Закону України від 13 травня 2020 року № 592-IX «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників» списанню за заявою платника, несплачені станом на день набрання чинності Законом № 592 суми недоїмки, нараховані платникам ЄСВ, зазначеним у пп. 4 (крім фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) та 5 частини першої ст. 4 Закону № 2464, за період з 01 січня 2017 року до дня набрання чинності Законом № 592, а також штрафи та пеня, нараховані на ці суми недоїмки, у разі якщо такими платниками не отримано дохід (прибуток) від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб, та за умови подання протягом 90 календарних днів з дня набрання чинності Законом № 592.