Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про новації у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій – у етері «UA: Українське радіо Рівне»

опубліковано 04 серпня 2020 о 16:47

 Сьогодні про новації у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій говорили в етері «UA: Українське радіо Рівне». Гості студії – начальник відділу  фактичних перевірок, контролю за готівковими операціями ГУ ДПС у Рівненській області Сергій Сиротюк та ГДІ відділу організації роботи ЦОП, надання адміністративних послуг, електронних сервісів, електронного документообігу Галина Крат проінформували краян про запровадження програмних реєстраторів розрахункових операцій, роз’яснили  хто із суб’єктів господарювання має застосовувати при розрахунках касові апарати, як працюють ПРРО та які їх переваги порівняно з класичними РРО.

Зокрема, повідомили, що суб’єкти господарювання можуть при здійсненні готівкових розрахунків із споживачами застосовувати програмні РРО, в якості яких використовувати будь-який пристрій (смартфон, планшет, комп’ютер тощо). Разом з тим, впровадження ПРРО не виключає застосування класичних касових апаратів, а це альтернатива, яка дозволяє з 1 серпня бізнесу обирати той пристрій, який є більш зручним для проведення розрахункових операцій – класичний та/або програмний РРО.

Податківці роз’яснили, що Законом України від 17 березня 2020 року № 533-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» було перенесено терміни набуття чинності відповідними нормами Закону № 128 і Закону № 129. Так, відтерміновується: з 19.04.2020 до 01.08.2020 – можливість застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій і збільшення розміру штрафних (фінансових) санкцій; з 01.10.2020 до 01.01.2021 – запровадження механізму «Кешбек» та обов’язок застосування РРО фізичними особами-підприємцями платниками єдиного податку другої та третьої груп, які провадять ризикові види діяльності; з 01.01.2021 до 01.04.2021 – обов’язок застосування РРО усіма фізичними особами-підприємцями платниками єдиного податку другої та третьої груп. Роз’яснили, за яких умов до суб’єктів господарювання застосовуватимуться штрафні санкції та у яких розмірах.

Фахівці податкової служби звернули увагу на те, що сьогодні після  здійснення покупки покупці (споживачі)  можуть здійснити перегляд фіскального касового чеку, що формується як звичайними реєстраторами розрахункових операцій, так і програмними  РРО, застосувавши електронний сервіс «Пошук фіскального чеку», який  функціонує у відкритій частині «Електронного кабінету».

Також податківці під час ефіру відповіли на запитання слухачів.