Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Маєте податковий борг до 1020 гривень?- Сплачуєте самостійно без вручення вимоги

опубліковано 11 серпня 2020 о 09:48

Головне управління ДПС у Рівненській області звертає увагу платників податків, що відповідно до пункту 59.1 статті 59 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) у разі коли у платника податків виник податковий борг, контролюючий орган надсилає (вручає) платнику податкову вимогу.

Але податкову вимогу платнику надсилають тільки у випадку несплати ним узгодженої суми грошового зобов’язання у встановлені строки, якщо сума податкового боргу перевищує 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1020 грн.).

Тож, за таких умов, платники податків можуть дізнатися про наявність чи відсутність заборгованості в #Електронному_кабінеті у розділі «Стан розрахунків з бюджетом» або ж, на вебпорталі ДПС у рубриці «Переліки» за посиланням https://tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/pereliki-/ або у банері «Відкриті дані» за посиланням http://tax.gov.ua/datasets.ph, де щоденно оприлюднюється інформація щодо суб’єктів господарювання, які мають податковий борг, із зазначенням керівників таких суб’єктів господарювання, та сум податкового боргу в розрізі платежів та територіальних органів центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, із зазначенням керівників територіальних органів.

Податківці наголошують, що вчасна поінформованість про стан розрахунків допоможе уникнути нарахування штрафних санкцій. Згідно зі статтею 126 ПКУ, якщо платник податків не сплатив суму зобов’язання до 30 календарних днів включно, з моменту наступного за останнім днем строку сплати, то застосовується штраф у розмірі 10% погашеної суми боргу. Якщо сплата заборгованості відбулася після 30 календарних днів, тоді доведеться сплатити додатково 20% боргу. Якщо ж фізичні особи-підприємці I-II груп допустили заборгованість зі сплати єдиного податку, у такому разі доведеться сплати 50% ставки єдиного податку. Окрім того, доведеться сплатити пеню за кожен день протермінування сплати (ст.129 ПКУ).