Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Запитували-відповідаємо Чи звільняється підприємець-пенсіонер від сплати єдиного внеску?

опубліковано 12 серпня 2020 о 09:24

Відповідно до норм Закону України від 08 липня 2010 року №2464 «Про збір і облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» пенсіонери та особи з інвалідністю звільняються від сплати єдиного внеску за себе. Зокрема, Законом визначено, що фізичні особи - підприємці та члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, звільняються від сплати ЄСВ за себе, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст.26 Закону України від 23 вересня 1999 року №1105 «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до Закону пенсію або соціальну допомогу.

Враховуючи вищенаведене, пенсіонери та особи з інвалідністю можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Разом з тим, зауважимо, що ця норма не діє на найманих працівників, у тому числі інвалідів або пенсіонерів за віком, тож сплата єдиного внеску підприємцями за найманих осіб здійснюється на загальних підставах.

Довідково:  з 1 січня 2020 року місячна мінімальна сума єдиного внеску становить 1039,06 гривень. Фізичні особи-підприємці сплачують єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування щоквартально до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок, або щомісячно авансовим внеском – до 20 числа кожного місяця поточного кварталу.