Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Проведено сеанс телефонного зв’язку "гаряча лінія"

опубліковано 17 серпня 2020 о 08:38

Головне управління ДПС у Рівненській області  проведено сеанс телефонного зв’язку«гаряча лінія» з заступником начальника управління обслуговування платників податків Оленою Дімітрук.  

 

Відповіді на цікаві запитання пропонуємо вашій увазі.

 

Які дії необхідно здійснити ФОП для зняття з обліку в контролюючому органі, відносно якої в ЄДР внесено запис про припинення діяльності?

Підставою для зняття фізичної особи – підприємця як платника податків з обліку у відповідному контролюючому органі є відомості про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця за її рішенням.

Після державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізична особа продовжує обліковуватись у контролюючих органах як фізична особа – платник податків, яка отримувала доходи від провадження підприємницької діяльності.

Така фізична особа має забезпечити остаточні розрахунки з податків від провадження підприємницької діяльності, повинна закрити усі рахунки відкриті у фінансових установах (крім рахунків, відкритих для зарахування коштів на вимогу фізичних осіб) та в установлені строки подати контролюючому органу:

повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП з оновленою інформацією про закриття об’єкта оподаткування (у разі наявності), протягом 10 робочих днів після його закриття; декларацію за останній базовий податковий (звітний) період.

 

Яким чином ФО, яка отримує паспорт вперше та через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, внести до паспорта у формі картки відмітку про наявність права здійснювати будь-які платежі за номером паспорта?

Фізична особа, яка отримує паспорт вперше та через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, зобов’язана особисто подати до контролюючого органу повідомлення фізичної особи, яка через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків за формою № 1П та пред’явити документ, на підставі якого оформлюється паспорт вперше.

Для заповнення Повідомлення за ф. № 1П використовуються дані свідоцтва про народження.
Після завершення процедури перевірки щодо можливості внесення до паспорта відмітки, контролюючий орган надаєтакій особі Повідомлення про відмову від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків за формою, наведеною в додатку 10 до Положення № 822 для подання його до територіального органу ДМС.
На підставі Повідомлення про відмову органом, що здійснює оформлення паспорта громадянина України у формі картки, вноситься інформація про відмову від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків (проставляється слово «відмова»).
Внесена до паспорта відмітка свідчить про наявність права здійснювати будь-які платежі за номером паспорта.

 

Яка передбачена відповідальність за неподання повідомлення за ф. № 20-ОПП про об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням?

 Неподання повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП, – тягне за собою накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 340 грн., на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, – 1020 гривень.

У разі не усунення таких порушень або за ті самі дії, вчинені протягом року особою, до якої були застосовані штрафи за таке порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 680 грн., на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, – 2040 гривень.

 

Чи має право ФО, щодо якої до ЄДР внесено запис про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП, або ФО, яка здійснювала незалежну професійну діяльність, після подання заяви за формою № 8-ОПП, у разі самостійного виявлення помилок уточнити показники у раніше поданій звітності?

Фізична особа, щодо якої до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань внесено запис про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця, а також фізична особа, яка здійснювала незалежну професійну діяльність, після подання заяви за формою № 8-ОПП, у разі самостійного виявлення помилок у раніше поданій звітності, має право уточнити її показники лише до дати зняття такої особи з обліку.

При цьому під час проведення позапланової документальної перевірки у зв’язку з припиненням підприємницької чи незалежної професійної діяльності фізичної особи така особа не має права уточнювати показники у податкових деклараціях за період, що перевіряється (крім випадків встановлених абзацом третім п. 50.1 ст. 50 Податкового кодексу України).

Подання до контролюючого органу розрахунку з відповідного податку за період, який перевірявся контролюючим органом, є підставою для проведення документальної позапланової перевірки.

 

Чи мають право працівники контролюючих органів відмовити платникам податків у прийнятті податкової декларації?

 Посадова особа контролюючого органу не може відмовити у прийнятті податкової декларації з будь-яких причин, не визначених ст. 49 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), включаючи зміну показників такої податкової декларації, зменшення або скасування від’ємного значення об’єктів оподаткування, сум бюджетних відшкодувань, незаконного збільшення податкових зобов’язань тощо.

 У разі отримання відмови контролюючим органом у прийнятті податкової декларації платник податків має право оскаржити рішення контролюючого органу в адміністративному або судовому порядку, передбаченому ст. 56 ПКУ.