Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 13 квітня 2021 о 11:52

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області  нещодавно було проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з заступником начальника ГУ ДПС в області  Надією Друзюк на тему: «Декларування доходів громадян та порядок застосування РРО».

Надаємо відповіді на актуальні питання.

Чи можна включати до податкової знижки оплату вартості послуг на лікування та придбання ліків?

До переліку витрат, які включаються до податкової знижки, відповідно до підпункту 166.3.4 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), включається, зокрема, сума коштів, сплачених на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування такого платника податку або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, у тому числі для придбання ліків.

При цьому, зазначена норма набирає чинності з 1 січня року, наступного за роком, у якому набере чинність закон про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування (пункт 1 розділу ХІХ ПКУ).

Наразі закон про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування чинності не прийнятий, тому податкова знижка за витратами, понесеними платником на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з його лікування або лікування члена сім’ї першого ступеня споріднення, за наслідками 2020 року не надається.

Чи має право скористатися податковою знижкою за іпотечним кредитуванням один із членів подружжя за вибором, коли об’єкт іпотеки знаходиться у спільній власності?

Відповідно до п. 175.1 ст. 175 ПКУ платник податку - резидент має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, наданим позичальнику в національній або іноземній валютах, фактично сплачених протягом звітного податкового року.

Тобто, право включити до складу податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом має той член подружжя, який є позичальником такого кредиту.

Який термін сплати податкових зобов’язань, визначених у наданій податковій декларації про майновий стан і доходи за 2020 рік?

Для громадян граничний строк сплати податкових зобов’язань, визначених у податковій декларації про майновий стан і доходи за 2020 рік, - 2 серпня 2021року

Як оподатковується ПДФО дохід у вигляді процентів, отриманий фізичною особою від розміщення коштів на депозитному рахунку в установі банку, чи потрібно надавати щорічну декларацію?

Відповідно до ПКУ податковим агентом платника податку під час нарахування на користь платника податку доходів у вигляді процентів є особа, яка здійснює таке нарахування (банки, кредитні спілки). Податковим агентом у строки, визначені ПКУ для місячного податкового періоду, до бюджету сплачується (перераховується) загальна сума податку, нарахованого за ставкою 18 відсотків, із загальної суми процентів, нарахованих за податковий (звітний) місяць на суми депозитних рахунків. Декларація у цьому випадку фізичною особою не надається.

Чи необхідно подавати річну податкову декларацію про майновий стан та доходи фізичній особі, яка отримала доходи від операцій продажу  майна та при нотаріальному посвідчені договорів був сплачений ПДФО?

Податкова декларація про майновий стан і доходи не подається, якщо фізична особа отримувала доходи від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до розд. ІV ПКУ не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів був сплачений податок на доходи фізичних осіб відповідно до розд. ІV ПКУ.


Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»