Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Маєте податковий борг? – Вам можуть обмежити виїзд за кордон

опубліковано 28 травня 2021 о 13:56

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області  інформують, що з початку 2021 року на Рівненщині з рахунків фізичних осіб – боржників зі сплати податків та ЄСВ, за оперативними даними, вже стягнуто 12,8 млн. гривень.

Податківці звертають увагу платників податків, що наявність податкового боргу призводить до негативних наслідків не тільки для державної казни, а й для самого платника. І не всі платники податків усвідомлюють або хоча б знають про наслідки такої заборгованості. Податковою службою області відносно боржників вживаються відповідні заходи, серед яких надсилання податкових вимог, опис майна у податкову заставу, реєстрація податкової застави в державних реєстрах тощо.

Зокрема, одним із джерел погашення боргів перед державою громадян є особисте майно, що ставить під загрозу добробут власної сім’ї. Також,  відповідно до ст. 6 Закону України «Про порядок виїзду з України  і в’їзду в Україну громадян України», до боржників-підприємців та посадових осіб підприємств  боржників  вживаються заходи щодо тимчасових обмежень у праві виїзду за кордон.

Так, Законом встановлено, що громадянинові України може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон, зокрема якщо він ухиляється від виконання зобов'язань, покладених на нього судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом, - до виконання зобов’язань. Примусове виконання рішень судів в Україні покладається на державну виконавчу службу.

Так, у 2021 році, з метою забезпечення виконання судового рішення щодо стягнення податкового боргу, податкові органи зверталися до державної виконавчої служби з ініціативою обмеження в судовому порядку у виїзді за кордон по 169 боржниках. Наразі 42 громадянам області судом задоволено позов щодо обмеження виїзду за кордон. Інші клопотання знаходяться на розгляді.

Тому податкова служба області звертається до громадян з проханням погасити заборгованість зі сплати податків та ЄСВ та не допускати в подальшому виникнення боргу.

З метою недопущення виникнення та зростання штрафних санкцій та пені, платник самостійно може дізнатись про наявність/відсутність заборгованості в такий спосіб:

-         звіривши розрахунки в Центрі обслуговування платників за місцем його реєстрації;

-         скориставшись власним «Електронним кабінетом платника податків» за умови наявності особистого електронного цифрового підпису.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»