Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Жителям Рівненщини в радіоефірі UA:Суспільне нагадали про сплату земельного податку

опубліковано 10 вересня 2021 о 13:35

Цього тижня про порядок нарахування та сплати майнових податків фахівці ГУ ДПС у Рівненській області нагадали краянам в радіоефірі UA:Суспільне.

Зокрема, начальник відділу адміністрування податку на майно та місцевих податків Юрій Саверчук звернув увагу жителів Рівненщини, що підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру. Контролюючими органами проводиться нарахування сум плати за землю фізичним особам за місцем знаходження земельної ділянки.

Сума земельного податку у 2021 році залежить від нормативної грошової оцінки, яка проводиться з урахуванням коефіцієнта індексації. Також оподатковуються земельні ділянки, оцінку яких ще не проведено. Платникам податку у порядку, визначеному ст. 42 ПКУ, до 01 липня поточного року було надіслано податкові повідомлення-рішення про внесення податку за встановленою формою, який необхідно було сплатити  протягом 60 діб після отримання податкового повідомлення.

Юрій Саверчук наголосив, що земельний податок в повному обсязі надходить до місцевих бюджетів, тому громадяни мають бути свідомими свого обов’язку сплати податку, адже за рахунок таких коштів буде фінансуватись добробут їх громад.

Також Юрій Саверчук роз’яснив, що пільги щодо сплати земельного податку для фізичних осіб наведено в Податковому кодексі України. Зокрема, від сплати земельного податку звільняються:

- особи з інвалідністю першої і другої групи;

- фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;

- пенсіонери (за віком);

- ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України від 22 жовтня 1993 року № 3551-XII «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

- фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм:

- для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як2 гектари;

- для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – не більш як 0,10 гектара;

- для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара;

- для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара;

- для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»