Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Економічна спроможність громад залежить від сумління у сплаті податків

опубліковано 10 березня 2021 о 16:30

Днями у Сарненській РДА відбулась зустріч представників органів влади, податкової служби та новостворених територіальних громад. На зустрічі були присутні - перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін, заступник голови Рівненської ОДА Людмила Шатковська,  начальник управління податкового адміністрування ГУ ДПС у Рівненській області Валерій Рокунець, начальник управління податкового адміністрування юридичних осіб ГУ ДПС у Рівненській області Олена Дімітрук, начальник Сарненської ДПІ  Наталія Зашко, голови та начальники фінансових управлінь ОТГ.   

На порядок денний зустрічі були винесені питання щодо специфіки наповнення дохідної частини бюджету громад, роботи з податковим боргом, подання громадянами декларацій про неоподатковані доходи за минулий рік, використання можливостей та переваг електронних сервісів ДПС та ряд інших.

Як зазначив Валерій Рокунець, для успішного розвитку громади необхідно забезпечити стабільні надходження податків і зборів до її бюджету, зокрема земельного податку, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, єдиного та акцизного податків. Тому, громади мають бути зацікавлені у здійсненні на їхній території прозорої підприємницької діяльності.

Олена Дімітрук  окремо звернула увагу на необхідність активізації заходів у напрямку дотримання роботодавцями законодавства про працю, легалізації робочих місць, недопущення виплати заробітної плати у розмірі, меншому за встановлений законодавством мінімальний рівень. Не оминули і тему використання реєстраторів розрахункових операцій суб’єктами господарювання та повноти обліку розрахункових операцій.

На завершення зустрічі було зазначено, що  лідери громад щодня отримують повну інформацію про  господарську діяльність та умови, в яких працюють люди. Тому повідомлення про наявність трудових нелегалів у підприємця чи відсутність ліцензії у продавця алкогольних напоїв та тютюнових виробів, допоможуть податківцям своєчасно вжити відповідних заходів. Від податкової дисципліни кожного платника на території громади найбільше залежить бюджетна стабільність.