Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Острозькій ДПІ відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 28 березня 2024 о 15:05

Нещодавно в Острозькій ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо декларування доходів громадян та подання декларації за допомогою електроних сервісів ДПС. На запитання платників податків відповідав начальник ДПІ В’ячеслав Штейбарт. 

Під час спілкування з додзвонювачами посадовець зазначив, що процедура декларування доходів пов’язана із виконанням платниками податку на доходи фізичних осіб норм Податкового кодексу України, згідно з яким громадяни зобов’язані задекларувати доходи, з яких при їх нарахуванні чи виплаті протягом 2023 року податок не утримувався. Термін подання декларації - до 1 травня 2024 року за місцем реєстрації платника. Також наголосив, що суми податку на доходи фізичних осіб та військового збору, визначені в декларації, необхідно сплатити до 1 серпня цього року.   

В ході телефонної розмови платники цікавились який розмір нецільової благодійної допомоги не треба оподатковувати. Начальник ДПІ роз’яснив, що не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами – юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі: у 2023 році - 3760 гривень, у 2024 році – 4240 гривень. У випадку перевищення зазначеної суми платник має задекларувати таку суму шляхом подання декларації про майновий стан і доходи.

Податківець поінформував, що податкова декларація про майновий стан і доходи за 2023 рік подається за новою формою та за вибором платника податків за місцем своєї податкової адреси: особисто або уповноваженою на це особою, поштою або засобами електронного зв’язку, та акцентував увагу на можливості подати декларацію в електронній формі через Електронний кабінет.  

В’ячеслав Штейбарт розповів про  спрощення процедури декларування доходів громадянами через  електронний сервіс «Предзаповнення декларації про майновий стан і доходи»  розділу «ЕК для громадян» в Електронному кабінеті. За допомогою цього сервісу можна заповнити податкову декларацію, автоматично перевірити на наявність арифметичних помилок та надіслати її в електронному вигляді до контролюючого органу.

Крім того для подання декларації громадяни також можуть скористатися мобільним застосунком «Моя податкова».    

Усі платники, які зателефонували на «гарячу лінію», отримали фахові відповіді на запитання щодо заявленої тематики.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»