Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Рівненській області від 10.11.2016 р. №258/14з/17-00-13-03-05

опубліковано 10 листопада 2016 о 10:05

Головне управління ДФС у Рівненській області, розглянувши лист, щодо застосування реєстратора розрахункових операцій фізичною особою-підприємцем платником єдиного податку при здійсненні виду діяльності КВЕД 59.14 «Демонстрація кінофільмів», повідомляє наступне.

Пунктом 52.5 ст. 52 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року            № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) встановлено, що контролюючі органи мають право надавати консультації виключно з тих питань, що належать до їх повноважень. Крім того, податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію     (п. 52.2 ст. 52 Кодексу).

Відповідно до п. 1 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995р. № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів» розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування га послуг» (далі - Закон) суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених Законом, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок.

Пунком 4 ст. 9 Закону визначено, що реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються, зокрема при продажу квитків на відвідування культурно-спортивних і видовищних закладів.

Правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку встановлено у главі 1 розділу ХІV ПКУ.

Відповідно до п. 296.10 ст. 296 ПКУ реєстратори розрахункових операцій               (далі - РРО) не застосовуються платниками єдиного податку:

- першої групи;

- другої і третьої груп (фізичні особи - підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень. У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1000000 гривень застосування РРО для такого платника єдиною податку є обов`язковим. Застосування РРО розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

Водночас нормами ПКУ не передбачено можливості платникам єдиного податку другої та третьої груп, обсяг доходу яких перевищив 1000000 гривень, проводити розрахункові операції без застосування РРО з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій.

Крім того, в наданому Вашому листі вказано, що продаж білетів відбувається за готівкові кошти.

Враховуючи вище, у разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1000000 гривень застосування реєстратора розрахункових операцій для платників другої та третьої груп єдиного податку є обов’язковим.