Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист від 19.12.2016р. за №297/14з/17-00-13-03-05

опубліковано 23 грудня 2016 о 10:14

Головне управління ДФС у Рівненській області, розглянувши звернення, щодо визначення доходів фізичною особою – підприємцем на спрощеній системі оподаткування, повідомляє наступне.

Відповідно до п. 291.4 ст. 291.5 Податкового кодексу України від 02.12.2010р. № 2755-VI (далі – ПКУ), до другої групи єдиного податку належать фізичні особи — підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства за умови, що вони протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;

обсяг доходу не перевищує 1 500 000 грн.

Згідно п. 292.1 ст. 292 ПКУ визначено, що доходом платника єдиного податку для фізичної особи – підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 цієї статті.

Відповідно до ст. 297 Господарського кодексу України від 16.01.2003р.          № 436-IV (далі – ГКУ) за агентським договором одна сторона (комерційний агент) зобов'язується надати послуги другій стороні (суб'єкту, якого представляє агент) в укладенні угод чи сприяти їх укладенню (надання фактичних послуг) від імені цього суб'єкта і за його рахунок.

Згідно ст. 301 ГКУ відповідно до агентського договору комерційний агент одержує агентську винагороду за посередницькі операції, що здійснені ним в інтересах суб'єкта, якого він представляє, у розмірі, передбаченому договором.

Так, агентська винагорода виплачується комерційному агенту після оплати третьою особою за угодою, укладеною з його посередництвом, якщо інше не передбачено договором сторін.

Для виконання агентського договору туристичний агент може залучати третіх осіб (субагента) за умови дотримання вимог ст. 300 ГКУ.

Положеннями цієї статті встановлено, що комерційний агент повинен особисто виконати дії, на які він уповноважений суб’єктом, якого він представляє. Якщо агентським договором не передбачено інше, комерційний агент не може передавати на свій розсуд іншим особам права, якими він володіє в інтересах того, кого він представляє.

Водночас п. 292.4 ст. 292 ПКУ у разі надання послуг, виконання робіт за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами, доходом є сума отриманої винагороди повіреного (агента).

Таким чином, у разі отримання платником єдиного податку коштів за реалізовані товари (послуги) за агентським договором до доходу платника включається лише сума отриманої винагороди.

Перелік видів діяльності, здійснення яких заборонено для платників податків, які обрали спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, викладено у п. 291.5 ст. 291 ПКУ. Діяльність туристичних агентств, та надання інформаційних послуг до зазначеного переліку не входять.

Враховуючи вищезазначене, якщо туристичний агент є платником єдиного податку, то субагент – фізична особа підприємець може обрати другу групу платників єдиного податку.