Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Рівненській області від 20.03.2017 №1043/10/17-00-12-03-09

опубліковано 20 березня 2017 о 16:36

Головне управління ДФС у Рівненській області за розглядом листа товариства з обмеженою відповідальністю щодо застосування індексу споживчих цін за 2016 рік для визначення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки несільськогосподарських угідь при обчисленні податкових зобов’язань з орендної плати за землю на 2017 рік відповідно до положень статті 52 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) від 2 грудня 2010 року №2755-VI, зі змінами та доповненнями повідомляє наступне.

Відповідно до частини першої статті 22 Земельного кодексу України від 25 жовтня 2001 року №2768-ІІІ (із змінами і доповненнями) землями сільськогосподарського призначення визнаються землі, надані для виробництва сільськогосподарської продукції, здійснення сільськогосподарської науково-дослідної та навчальної діяльності, розміщення відповідної виробничої інфраструктури, у тому числі інфраструктури оптових ринків сільськогосподарської продукції, або призначені для цих цілей.

Частиною другою зазначеної статті передбачено, що до земель сільськогосподарського призначення належать:

а) сільськогосподарські угіддя (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги);

б) несільськогосподарські угіддя (господарські шляхи і прогони, полезахисні лісові смуги та інші захисні насадження, крім тих, що віднесені до земель лісогосподарського призначення, землі під господарськими будівлями і дворами, землі під інфраструктурою оптових ринків сільськогосподарської продукції, землі тимчасової консервації тощо).

Стаття 289 ПКУ визначає загальний порядок індексації нормативної грошової оцінки земель в цілях застосування податкового законодавства, відповідно до якого коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель визначається на підставі індексу споживчих цін за попередній рік.

Так, відповідно до пункту 289.2 статті 289 ПКУ коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель, на який індексується нормативна грошова оцінка земель за станом на 1 січня поточного року, розраховується за формулою: Кi = І:100, де І - індекс споживчих цін за попередній рік. У разі якщо індекс споживчих цін перевищує 115 відсотків, такий індекс застосовується із значенням 115. Коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель застосовується кумулятивно залежно від дати проведення нормативної грошової оцінки земель.

Відповідно до листа Державної служби статистики України від 10.01.2017 № 11.1-03/2-17 індекс споживчих цін за 2016 рік становить 112,4%.

Разом з тим, відповідно до пункту 8 підрозділу 6 розділу ХХ Перехідних положень ПКУ на 2016 рік встановлено спеціальний порядок індексації нормативної грошової оцінки земель для цілей справляння плати за землю, відповідно до якого коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки землі становить:

- для сільськогосподарських угідь (ріллі, багаторічних насаджень, сіножатей, пасовищ та перелогів) – 1,0;

- для земель несільськогосподарського призначення – 1,06.

Тобто, спеціальний порядок індексації нормативної грошової оцінки земель для цілей справляння плати за землю не поширюється на несільськогосподарські угіддя.

З огляду на викладене вище, при нарахуванні плати за землю на 2017 рік за несільськогосподарські угіддя (зокрема, господарські будівлі і двори)  нормативна грошова оцінка таких земель застосовується з урахуванням коефіцієнта індексації, величина якого визначається в порядку, який встановлений ст.289 Податкового кодексу України, тобто у розмірі 1,124 (112,4%:100).