Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Рівненській області від 25.04.2017 №1706/10/17-00-12-02-10

опубліковано 25 квітня 2017 о 10:37

Головним управлінням ДФС у Рівненській області розглянуто лист про надання роз’яснення:

Через який термін включається до доходу платника єдиного податку третьої групи сума кредиторської заборгованості та за якою ставкою оподатковується вартість безоплатно одержаних товарів.

Порядок визначення доходів та їх склад для платників єдиного податку третьої групи визначений ст. 292 Кодексу. Для юридичної особи доходом є будь-який дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 Кодексу (частина друга п. 292.1 ст. 292 Кодексу).

До суми доходу платника єдиного податку третьої групи, який є платником ПДВ, також включається сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності (п. 292.3 ст. 292 Кодексу).

При цьому датою отримання доходу є дата списання такої кредиторської заборгованості (п. 292.6 ст. 292 Кодексу).

Враховуючи зазначене, для цілей оподаткування сума кредиторської заборгованості має бути списана у податковому (звітному) періоді, у якому сплив строк її позовної давності.

Сума списаної кредиторської заборгованості включається до доходу, що підлягає оподаткуванню єдиним податком за ставкою, діючою на дату її списання, у податковому (звітному) періоді, у останньому кварталі якого така заборгованість була списана (перший квартал, півріччя, три квартали, рік).

Згідно з п. 292.3 ст. 292 ПКУ до суми доходу платника єдиного податку включається вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг).

Безоплатно отриманими вважаються товари (роботи, послуги), надані платнику єдиного податку згідно з письмовими договорами дарування та іншими письмовими договорами, укладеними згідно із законодавством, за якими не передбачено грошової або іншої компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг) чи їх повернення, а також товари, передані платнику єдиного податку на відповідальне зберігання і використані таким платником єдиного податку.

Датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) (п. 292.6 ст. 292 ПКУ).

Відповідно, безоплатно отримані товари (роботи, послуги) оподатковуються за ставкою, діючою на дату підписання такого акту.