Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про використання права на податкову знижку за договорами страхування життя розповіли громадянам Сарненщини

опубліковано 21 березня 2023 о 08:16

Днями в Сарненської ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській області головним державним інспектором Світланою Кулініч  проведено тренінг  з питань реалізації громадянами права на отримання податкової знижки.

В ході заходу посадовець ознайомила платників податків з видами витрат, які можна включити до податкової знижки та порядком їх відображення в декларації про майновий стан і доходи.

Платників, серед іншого, цікавило питання як скористатись податковою знижкою за витратами, понесеними за договорами довгострокового страхування життя. Світлана Кулініч зазначила, що відповідно до ст.166 Податкового кодексу України платник податку на доходи фізичних осіб має право на податкову знижку у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, зокрема при страхуванні платника податку або члена сім’ї платника податку першого ступеня споріднення. Посадовець детально ознайомила учасників заходу з основним переліком документів для отримання податкової знижки за договорами довгострокового страхування життя. Разом з тим відмітила, що розмір податкової знижки особи, при сплаті страхових внесків, страхових премій за договорами довгострокового страхування життя, не повинен перевищувати суми прожиткового мінімуму для працездатних, помноженого на коефіцієнт 1,4 за кожен місяць дії договору страхування. Якщо сплачені внески за члена сім’ї першого ступеня споріднення (чоловіка або дружину, батьків або дітей), тоді розмір податкової знижки повинен становити не більше 50 відсотків цієї суми.

Також нагололила, що підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року. 

Насамкінець податківець надала фахові відповіді на запитання щодо заявленої тематики та розповіла про переваги подання податкової декларації через «Електронний кабінет».

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»