Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Декларування доходів громадян, у тому числі з метою реалізації права на податкову знижку

опубліковано 27 грудня 2023 о 09:31

Нещодавно у Вараській ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській  області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему  «Декларування доходів громадян, у тому числі з метою реалізації права на податкову знижку». На запитання платників податків відповідала начальника Вараського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних  перевірок Наталія Бондаренко.

В ході спілкування платники цікавилися, які саме витрати включаються до складу податкового кредиту. Посадовець поінформувала, що податковий кредит - це сума (вартість) витрат, понесених платником податку - резидентом у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів - фізичних або юридичних осіб протягом звітного року (крім витрат на сплату податку на додану вартість та акцизного збору), на суму яких дозволяється зменшення суми його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року. Податківець детально розповіла  які саме фактично понесені витрати протягом року (підтверджені документально) включаються до складу податкового кредиту.

Посадовець також роз’яснила, що платники податку на доходи фізичних осіб мають право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року. Податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб'єктами господарювання, - це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку - резидента у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів - фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених ПКУ. 

Також поінформувала, що податкова знижка може бути надана виключно резиденту, який має реєстраційний номер облікової картки платника податку, а так само резиденту - фізичній особі, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомила про це відповідний контролюючий орган і має про це відмітку у паспорті.

Разом з тим посадовець повідомила, що для реалізації права на податкову знижку платнику необхідно заповнити та подати річну декларацію до 31 грудня року наступного за звітним. Подати декларацію можна через Електронний кабінет платника (https://cabinet.tax.gov.ua/) за допомогою електронного цифрового підпису. 

Кожному платнику податків, який зателефонував на «гарячу лінію», було надано повну та вичерпну відповідь.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»