Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Оподаткування новорічних подарунків обговорили у КП ТРК «Полісся»

опубліковано 29 грудня 2023 о 13:03

Днями в КП ТРК «Полісся» відбувся черговий брифінг за участі головного державного інспектора відділу інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Рівненській області  Оксани Федорович та директора  КП ТРК «Полісся» Марії Кошин, під час якого говорили про дитячі новорічні подарунки які не оподатковуються.

Під час заходу податківець відмітила, що оподаткування новорічних подарунків регулюють норми пп. 165.1.39 ст. 165 Податкового кодексу України (далі–ПКУ) та Закон України «Про звільнення від оподаткування коштів, які спрямовуються на проведення новорічно - різдвяних свят для дітей і на придбання дитячих подарунків» від 30.11.2000р. № 2117 (далі – Закон), який працює постійно, тобто щороку, однак, має свої часові рамки – з 15 листопада поточного року до 15 січня наступного року. 

Податківець звернула увагу, що не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань) — у частині, що не перевищує 25 % однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі. Тобто, у 2023 році вартість подарунка дітям працівників у розмірі 1675 грн не оподатковується ПДФО та військовим збором. Якщо подарунок коштує більше, то суму перевищення  доведеться оподатковувати.

Податківець відмітила, що базою оподаткування ПДФО буде вартість подарунка, збільшена на відповідний натуральний коефіцієнт (у 2023 році — 1,219512) за правилами оподаткування додаткового блага. Військовий збір утримуватиметься з вартості подарунка без застосування натурального коефіцієнта. Разом з тим, із вартості зазначених подарунків ЄСВ не обчислюється, оскільки такі подарунки надаються працівникам для їхніх дітей до свята — Нового року.

Наприкінці Оксана Федорович привітала слухачів з Різдвом та Новорічними святами. Принагідно відмітила, що податківці ГУ ДПС у області дякують сумлінним платникам за своєчасно сплачені податки, представникам громадськості - за активну життєву позицію, конструктивний діалог та бажають в Новому році розвитку та процвітання чесному бізнесу, миру та  добробуту кожній родині.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

 Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»