Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Проведено «гарячу лінію» з питань оподаткування доходів фізичних осіб та права громадян на податкову знижку

опубліковано 25 червня 2024 о 08:30

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області проведено чергову «гарячу лінію» з питань оподаткування доходів фізичних осіб та права громадян на податкову знижку. На питання додзвонювачів відповідала начальник управління  оподаткування фізичних осіб Людмила Кончук. 

Спілкуючись з платниками, посадовець роз’яснила які доходи  громадян підлягають обов’язковому декларуванню, хто може повернути частину сплаченого податку, який порядок подання декларації про майновий стан і доходи та ряд інших питань.

Громадян, зокрема, цікавило  питання оподаткування спадщини, отриманої  від рідної тітки. Людмила Кончук роз’яснила, що відповідно до п.п. 174.2.2 п. 174.2 ст. 174 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) об'єкти спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення, підлягають оподаткуванню. Платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, зобов'язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів (п.п. 168.2.1. п. 168.2 ст. 168 Кодексу). Отже, у випадку отримання спадщини від спадкодавця – рідної тітки платник податку повинен подати податкову декларацію  та сплатити ПДФО і військовий збір (якщо  спадщину отримано у 2024 році, то декларація подається до 1 травня 2025 року).

Податківець також звернула увагу, що відповідно до п.п. 14.1.263 п. 14.1 ст. 14 Кодексу членами сім'ї фізичної особи першого ступеня споріднення для цілей розділу IV Кодексу вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені. Членами сім'ї фізичної особи другого ступеня споріднення для цілей розділу IV Кодексу вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

Серед інших запитань було також питання, чи необхідно подавати декларацію

платнику, який  здає  в оренду власну квартиру іншій фізичній особі. Посадовець роз’яснила, що відповідно до п.п. 170.1.5 п. 170.1 ст. 170 Кодексу якщо орендар є фізичною особою, яка не є самозайнятою особою, особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку – орендодавець. Громадянин, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, зобов'язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів (п.п. 168.2.1. п. 168.2 ст. 168 Кодексу). Отже, в даному випадку платник податку повинен подати податкову декларацію.

Людмила Кончук звернула увагу, що платник самостійно обирає спосіб подачі податкової декларації про майновий стан і доходи: особисто або уповноваженою особою; поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання; засобами електронного зв’язку в електронній формі.

Також проінформувала, що в електронній формі податкову декларацію можна подати на сайті Державної податкової служби України в особистому електронному кабінеті платника податків.  Та наголосила, що для зручності платників податків ДПС в особистому електронному кабінеті розміщено електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи», що надає можливість часткового автоматичного предзаповнення декларації на підставі даних Державного реєстру фізичних осіб – платників податку та відомостей про обʼєкти нерухомого чи рухомого майна. Електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи»  дозволяє сформувати податкову декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів, у т. ч. для використання права на податкову знижку.

Також зазначила, що для подання декларації з метою отримання податкової знижки громадяни можуть скористатись мобільним застосунком «Моя податкова».