Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Декларування доходів громадян та право на податкову знижку – проведено черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 23 липня 2024 о 09:07

У Головному управлінні ДПС у Рівненській області проведено чергову «гарячу лінію» з питань декларування доходів громадян та права на податкову знижку. На питання додзвонювачів відповідала Олена Янчук - заступник начальника відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб, податків з громадян та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, податків і зборів з фізичних осіб – підприємців, розгляду звернень платників податків. 

Під час спілкування, серед питань, які задавали громадяни, було питання чи має право на податкову знижку військовослужбовець, який отримує грошове забезпечення. Олена Янчук повідомила, що згідно норм Податкового кодексу України передбачено, що загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата. Військовослужбовець отримує грошове забезпечення, тому не має права на застосування податкової знижки.  Право на податкову знижку має фізична особа, яка є найманою особою, виключно до доходів, одержаних протягом року у вигляді заробітної плати.

Під час спілкування Олена Янчук розповіла про можливість подання декларації в режимі он-лайн, без відвідування податкових інспекцій, про спрощення процедури декларування доходів громадянами через електронний сервіс «Предзаповнення декларації про майновий стан і доходи»  розділу «ЕК для громадян» в Електронному кабінеті на веб-порталі ДПС. Посадовець звернула увагу, що за допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді. Для декларантів, які використовують право на податкову знижку, є можливість додавання копій первинних документів. 

Також платники дізнались, що для подання декларації також можна скористатися мобільним застосунком «Моя податкова», а для роботи з цими сервісами необхідно мати електронний ключ, який кожен бажаючий може отримати у будь-якому Акредитованому центрі сертифікації ключів, у тому числі самостійно за допомогою Інтернет-банкінгу.   

Кожному платнику, який зателефонував на «гарячу лінію», було надано повну та вичерпну відповідь.