Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Питання застосування реєстраторів розрахункових операцій обговорили під час «гарячої лінії»

опубліковано 20 лютого 2024 о 10:01

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області відбулася «гаряча лінія» з питань використання РРО/ПРРО суб'єктами господарювання з врахуванням законодавчих новацій, передбачених Законом України від 30.06.2023 № 3219 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».

В.о. начальника відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Наталія Дицяк відповіла на питання суб’єктів господарювання щодо реєстрації, використання реєстраторів розрахункових операцій та відповідальності, яка передбачена за порушення у сфері розрахункових операцій.

Зокрема, платників цікавили питання відповідальності у разі видачі фіскального чеку, в якому відсутні обов’язкові реквізити, в тому числі акцизний податок. Податківець  звернула увагу, що документ не є розрахунковим у разі відсутності в ньому хоча б одного з обов’язкових реквізитів, а також недотримання сфери його призначення. За рішенням контролюючих органів до суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у таких розмірах: порушення вчинене вперше – 100 % вартості проданих товарів (робіт, послуг) з порушеннями;  за кожне наступне вчинене порушення – 150 % вартості проданих товарів (робіт, послуг) з порушеннями.   

Наталія Дицяк звернула увагу, що за наведене порушення до фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість, що здійснюють діяльність з продажу товарів (крім, зокрема, підакцизних товарів, технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів) або надають послуги, фінансова відповідальність застосовується у таких розмірах: 25 % вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше; 50 % вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення.

Також, за зазначені порушення посадові особи та працівники торгівлі, громадського харчування та сфери послуг, притягуються до адміністративної відповідальності.

Спілкуючись з платниками, посадовець звернула увагу на можливість використання підприємцями програмного забезпечення безоплатного ПРРО від ДПС  та ознайомила з порядком його реєстрації.

На питання щодо використання програмного РРО в режимі офлайн, податківець повідомила, що Законом № 3219 внесено зміни до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», відновлено дію абзацу сьомого статті 5 цього Закону, у зв’язку з чим використання ПРРО в режимі офлайн без отриманого в контролюючому органі діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, заборонено. Тож, з 01.08.2023 заборонено роботу ПРРО в режимі офлайн, якщо таким ПРРО не отримано діапазон фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером ДПС, які присвоюються розрахунковим документам ПРРО, що працює в режимі офлайн. ПРРО працює в режимі офлайн лише в період, протягом якого відсутній зв’язок між ПРРО та фіскальним сервером ДПС.