Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Проведено вебінар з питань реєстрації та використання реєстраторів розрахункових операцій суб’єктами господарювання

опубліковано 24 червня 2024 о 09:20

Нещодавно в рамках дії Комунікаційної платформи податківці Рівненщини спільно з ТВ ВГО «Асоціація платників податків України» в Рівненській області провели вебінар з питань реєстрації та використання реєстраторів розрахункових операцій суб’єктами господарювання.

Зокрема, під час заходу фахівці Головного управління ДПС у Рівненській області  детально роз’яснили для кого використання РРО чи ПРРО є обов’язковим. Акцентували, що РРО/ПРРО мають використовувати суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів чи наданні послуг. Такі суб’єкти  зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу ПРРО зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій. Тобто, використовувати РРО мають як юридичні особи, так і фізичні особи – підприємці, зокрема  ФОП на загальній системі оподаткування та ФОП 2, 3 та 4 груп спрощеної системи оподаткування незалежно від виду діяльності та обсягу доходу.

Повідомили, що існують категорії підприємців, для яких використання РРО (ПРРО) не є обов’язковим. Це ФОП-«єдинники» 1 групи. Вони можуть не використовувати РРО. Крім того, можуть не використовувати РРО, але обов’язково використовувати КОРО і РК підприємці – «спрощенці», які мають річний обсяг доходу на один структурний підрозділ (пунктів продажу товарів) не більше 1,09 млн в  рік; здійснюють діяльність не в одному торговельному об’єкті з підакцизними товарами; не ведуть дистанційну торгівлю; і при умові, що місцевими радами не прийняте рішення про обов’язкове застосування РРО.

Окремо були висвітлені питання щодо використання РРО/ПРРО підприємцями, які провадить свою господарську діяльність за допомогою мережі Інтернет.

Крім того, учасників навчання проінформували про програмне забезпечення ПРРО від ДПС, яке надається суб’єктам господарювання безкоштовно, - безкоштовною є не лише сама програма, але також і її підтримка. Ознайомили як завантажите такий ПРРО на смартфон, комп’ютер, ноутбук або у планшет у режимі онлайн в Електронному кабінеті.

В ході заходу фахівці податкової служби надали рекомендації щодо застосування окремих норм законодавства, ознайомили учасників вебінару з каналами комунікації та як користуватись електронними сервісами ДПС.

Детальніше як працює комунікаційна податкова платформа дивіться у відео

Більше про ПРРО – за посиланням  http://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/.