Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За рахунок погашення податкового боргу бюджети отримали майже 50 млн гривень

опубліковано 26 липня 2024 о 08:28

Станом на 01.07.2024 сума податкового боргу платників податків Рівненщини до зведеного бюджету становила 832,5 млн гривень. При цьому у загальній сумі податкового боргу 181,5 млн грн, або 21,8% – це податковий борг підприємств, що перебувають у процедурах банкрутства.

Упродовж січня - червня поточного року в області забезпечено надходження до бюджетів в рахунок погашення податкового боргу у сумі 40,9 млн грн, з них юридичні особи сплатили в рахунок погашення боргу 33,6 млн грн, а фізичні особи – 7,3 млн гривень.

З метою забезпечення скорочення податкового боргу податковими органами області у поточному році вжито ряд заходів, в тому числі:

- описано майна в податкову заставу на суму 110,5 млн гривень;

- направлено 90 позовів до суду щодо надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок готівкових (безготівкових коштів) юридичних осіб на суму 67,2 млн грн, стягнуто коштів в погашення податкового боргу з банківських рахунків 3,0 млн гривень;

- направлено 19 позовів до суду щодо надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок заставленого майна боржника на суму 12,1 млн грн, надходження від реалізації майна, що перебуває у податковій заставі становили 0,9 млн гривень;

- направлено 631 позов до суду щодо звернення стягнення на активи боржників через ДВС на суму 33,3 млн грн, стягнуто податкового боргу за виконавчими документами – 3,1 млн гривень.  

За позовами про стягнення податкового боргу на користь Головного управління ДПС в Рівненській області за шість місяців поточного року судами винесено 685 рішень на загальну суму 48,3 млн грн, з яких за позовами до фізичних осіб – 613 рішень на загальну суму 27,1 млн грн, до юридичних осіб – 72 рішення на загальну суму 21,2 млн гривень.

Нагадуємо, що статтею 67 Конституції України визначено, що кожен зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

При цьому, невиконання платниками податків своїх обов’язків щодо своєчасної та повної сплати податків та зборів, матиме відповідні наслідки, визначені діючим законодавством України.

Несплата платником податків суми узгодженого грошового зобов'язання, у встановлений Податковим кодексом України (далі - ПКУ) строк, призводить до виникнення податкового боргу.

Відповідно до пп.14.1.175 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України, податковий борг – сума узгодженого грошового зобов’язання, несплаченого платником податків у встановлений ПКУ строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному ПКУ.