Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області відбувся семінар-навчання.

опубліковано 31 січня 2020 о 10:37

Протягом 29-30 січня 2020 року сектором з питань запобігання та виявлення корупції ГУ ДПС у Рівненській області, з працівниками Головного управління, управління у м.Рівному, Рівненського, Дубенського та Вараського управлінь Головного управління ДПС у Рівненській області проведено чергові семінари-навчання на тему: щодо особливостей заповнення декларацій суб’єктами декларування відповідно до змін, які внесені в Закон України від 14 жовтня 2014 року №1700-VІІ «Про запобігання корупції».

З 1 січня 2020 року розпочався черговий етап подання щорічних декларацій за 2019 рік особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Суб’єктам декларування необхідно завчасно перевірити актуальність адреси своєї електронної поштової скриньки та чинність кваліфікованого електронного підпису (КЕП).

Під час заповнення декларацій важливо враховувати зміни, пов’язані з тим, що 18 жовтня 2019 року набув чинності Закон України від 02 жовтня 2019 року №140-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції», яким внесено зміни до Закону України «Про запобігання корупції» (далі Закон).

Так змінами до статті 46 Закону передбачено зазначення в декларації відомостей про унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (УНЗР) суб’єкта декларування та членів його сім’ї.

У разі відсутності у суб’єкта декларування або членів його сім’ї УНЗР, передбачається можливість обрання суб’єктом декларування відповідного значення цього поля (наприклад – «не застосовується»).

Статтею 1 розширено коло «близьких осіб» та термін «члени сім’ї» викладено у новій редакції. Відтепер до близьких осіб віднесено крім інших двоюрідного брата, двоюрідню сестру, рідного брата та сестру дружини (чоловіка), племінника, племінницю, рідного дядька та рідну тітку, а також батька та матір дружини (чоловіка) сина (дочки), а членами сім’ї рахуються діти суб’єкта декларування до досягнення ними повноліттянезалежно від спільного проживання із суб’єктом. Членами сім’ї суб’єкта декларування, які не є його подружжям або дітьми, вважаються особи, що спільно проживали із суб’єктом декларування станом на останній день звітного періоду або сукупно протягом не менше 183 днів протягом року, що передує року подання декларації.

Важливо зазначити, що дані про об’єкт декларування, що перебував у володінні або користуванні суб’єкта декларування або членів його сім’ї, також зазначаються в декларації, якщо такий об’єкт перебував у володінні або користуванні станом на останній день звітного періоду або протягом не менше половини днів протягом звітного періоду.

Також з 1 січня 2020 року суб’єкти декларування мають внести в декларацію відомості про всі банківські рахунки, відкриті на ім’я суб’єкта декларування або члена його сім’ї, незалежно від наявності залишку коштів на них станом на 31 грудня звітного періоду. При цьому слід враховувати, що завершення строку дії банківської карти не тягне за собою автоматичне закриття банківського рахунка. Тому відомості про такий рахунок необхідно  зазначити у відповідному розділі декларації, а також враховувати те, що до інформації, яка зазначається в декларації тепер віднесено трасти або інші подібні правові утворення (п.5-1 ст. 46), а перше речення пункту 6 с. 45 доповнено словом «криптовалюти».

Суб’єкти декларування зобов’язані повідомляти Національне агентство згідно з вимогами статті 52 Закону про: відкриття суб’єктом декларування або членом його сім’ї валютного рахунка (частина перша статті 52 Закону); суттєві зміни у майновому стані суб’єкта декларування (частина друга статті 52 Закону).

При цьому слід звернути увагу, що згідно з приписом частини першої розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону, починаючи з 01.01.2020 повідомлення про суттєва зміни в майновому стані суб’єкта декларування, а саме отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 01 січня відповідного року, у десятиденний строк з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку, здійснюватимуть виключно службові особи, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, а також суб’єкти декларування, які займають посади з високим корупційним ризиком, відповідно до статті 50 Закону.

Відповідно до змін, внесених в Закон України «Про запобігання корупції», декларація перед звільненням подається не пізніше 20 робочих днів з дня припинення діяльності, пов'язаної з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, або іншої діяльності, зазначеної у підпунктах "а", "в" пункту 2 частини першої статті 3 Закону.

Також законодавцем надано право суб’єкту декларування подати виправлену декларацію у кількості не більше трьох разів. При цьому термін подання виправлених декларацій не змінено. Він як і раніше становить сім днів.