Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особам, уповноваженим на виконання функцій держави або місцевого самоврядування

опубліковано 08 травня 2023 о 13:53

Чи потрібно так як саме декларувати допомогу українцям, яку вони отримують від міжнародних організацій, України або інших держав через війну?

На дане запитання Національне агентство з питань запобігання та виявлення корупції відповідає: декларувати грошову (матеріальну) допомогу, отриману через війну від міжнародних організацій та інших держав не потрібно. А ось грошову допомогу від України все ж необхідно зазначити в декларації.

Що необхідно знати про декларування грошової допомоги?

Ви можете не декларувати грошову допомогу від інших країн (крім рф) та міжнародних організацій незалежно від того, чи були ви на території України, коли отримували цю допомогу.

До прикладу, декларанта отримувала соціальну грошовому допомогу за державними програмами Франції від служби еміграції та інтеграції Франції, бо жила там. Або ж посадовець, який залишився в Україні, отримував грошову допомогу від Продовольчої програми ООН, яка є міжнародною урядовою організацією. В обож випадках декларувати ці кошти не потрібно.

Водночас ці правила стосуються ЛИШЕ грошової допомоги, яку виплачували в період дії в Україні воєнного стану.

Декларувати грошовому допомогу від України потрібно. Це можуть бути, наприклад, кошти виплачені на проживання внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Це ж правило застосовується до одноразової грошової допомоги за програмою «єПідтримка» в розмірі 6500 грн.

Якщо ж вже задекларували кошти від міжнародних організацій чи інших країн (крім рф) – не хвилюйтеся. Це не тягне за собою жодних юридичних наслідків.

Докладніше про те, як задекларувати грошову допомогу від України та чому не потрібно декларувати допомогу від міжнародних організацій можна прочитати за посиланням: https://bit.ly/3GwVHax.