Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На засіданні Громадської ради при ГУ ДПС у Рівненській області розглянули новації податкового законодавства, запроваджені Законом №3219

опубліковано 11 вересня 2023 о 10:20

Тема  новацій податкового законодавства, передбачених Законом України від 30 червня 2023 року № 3219 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», стала провідною під час чергового засідання Громадської ради при ГУ ДПС у Рівненській області. 

Податкову службу на заході представляли в. о. начальника Головного управління ДПС у Рівненській області Андрій Троцко та керівники підрозділів податкового аудиту, оподаткування фізичних осіб та електронних сервісів.

Андрій Троцко, насамперед, подякував платникам Рівненщини за сумлінну сплату податків та повідомив, що тенденція росту показників сплати платежів до бюджетів усіх рівнів зберігається: за 8  місяців до зведеного бюджету платниками області сплачено 11 млрд 363 млн гривень, ця сума на 25 відс. (на 2,3 млрд грн) перевищує факт надходжень відповідного періоду 2022 року. Зокрема, місцеві  бюджети громад отримали на свій розвиток майже 7 мільярдів, і це більше як минулого року на півтора мільярда гривень.

Далі керівник податкової служби області акцентував увагу на основних податкових новаціях, які вступили в дію з 1 серпня 2023 року, зупинившись детальніше на особливостях впровадження Закону № 3219, зокрема,  необхідності сплати єдиного податку платниками 1-2 груп спрощеної системи оподаткування та застосування суб’єктами господарювання реєстраторів розрахункових операцій, а також на відновленні відповідальності за порушення законодавства щодо використання РРО. 

Фахівці податкової служби докладно роз'яснили нюанси проведення податкового аудиту, реєстрації і використання РРО та програмних РРО, особливості перевірок фізичних осіб-підприємців та застосування фінансових санкцій.

Також учасники засідання розглянули особливості нарахування майнових податків та мінімального податкового зобов’язання фізичним особам, та звернули увагу на негативні наслідки податкової заборгованості щодо цих платежів для місцевих бюджетів.

Фахівці ГУ ДПС дали вичерпні відповіді на запитання, які цікавили представників бізнес-спільноти та громадськості, а також закликали усіх, у кого є запитання, звертатися на гарячі лінії ГУ ДПС в області та використовувати формат взаємодії через Комунікаційну платформу.

Під час обговорення представникам Громадської ради було запропоновано продовжити подальшу співпрацю щодо висвітлення конкретних питань запровадження законодавчих змін, які виникають у представників бізнесу, та окреслено низку спільних заходів, спрямованих на інформаційну підтримку платників податків.