Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про негативні наслідки податкового боргу для місцевих бюджетів говорили під час зустрічі з представниками громад

опубліковано 18 березня 2024 о 09:12

Про проблему накопичення податкових боргів у місцевих бюджетах нещодавно говорили під час зустрічі з представниками  громад, що відбулась в Рівненській ОВА.

Фахівці Департаменту агропромислового розвитку ОДА, Головного управління ДПС у Рівненській області, спільно з керівництвом ОТГ проаналізували причини наявності податкових боргів та напрацювали шляхи  вирішення цієї проблеми.

Як було зазначено в ході спілкування, податкова заборгованість впливає, насамперед, на стабільність фінансової спроможності громад та подальше фінансування програм їх соціально-економічного розвитку.

Начальник управління по роботі з податковим боргом ГУ ДПС в області Михайло Калитюк  звернув увагу, що значні суми податкового боргу до місцевих бюджетів -  це несплачені майнові податки. Зокрема, лише заборгованість по орендній платі  та земельному податку за 64 територіальними громадами Рівненщини становить 128 млн грн, при цьому боргують бюджетам громад як суб’єкти господарювання, так і громадяни.

Також було наголошено, що у разі наявності у платника податкового боргу, сума якого перевищила 3060 гривень, податковий орган вручає податкову вимогу та застосовує заходи стягнення такого боргу.   Якщо ж у платника існує податкова заборгованість менше 3060 гривень, то він не отримує податкову вимогу, яка в першу чергу носить інформативний характер, тож може не сплатити заборговані суми і з часом борг буде накопичуватися за рахунок штрафних санкцій за несвоєчасну сплату податків. Тому, платники мають самостійно стежити за наявністю чи відсутністю боргу та своєчасно сплачувати визначені суми податкових зобов’язань. А керівництво громад має активізувати роботу щодо сповіщення населення про заборгованість до місцевого бюджету та необхідність сплати податкових зобов’язань.

Нагадаємо, що кожен може перевірити чи є у нього податковий борг. Це  можна зробити на вебпорталі ДПС, скориставшись сервісом Електронний кабінет (https://cabinet.tax.gov.ua/), скориставшись мобільним додатком «Моя податкова» або ж звернувшись у Центри обслуговування платників Головного управління ДПС у Рівненській області за місцем реєстрації як платника податків.