Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості використання РРО/ПРРО суб’єктами господарювання

опубліковано 19 липня 2024 о 09:28

Нещодавно у Вараській ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській  області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Особливості використання РРО/ПРРО суб’єктами господарювання». На запитання платників податків відповідала начальник Вараської ДПІ Людмила Воронюк.

В ході спілкування фахівець податкової служби роз’яснила, що РРО/ПРРО не застосовується у разі оплати покупцем коштів виключно на поточний рахунок фізичної особи-підприємця, крім карткового, оскільки така операція не є розрахунковою, тобто продавець  надає покупцю повні банківські реквізити для здійснення оплати (поточний рахунок у форматі IBAN). У разі здійснення розрахунків в інший спосіб - готівкою, платіжною карткою тощо, застосування РРО/ПРРО є обов'язковим.

Серед іншого, платники розпитували як податкова служба рахує штрафи при порушенні вимог застосування РРО та/або ПРРО. Відповідаючи на запитання посадовець звернула увагу, що кожен суб’єкт господарювання зобов’язаний застосовувати РРО/ПРРО при здійсненні кожної розрахункової операції. За нормами Податкового кодексу, у разі продажу товару без застосування РРО (ПРРО) та невидача чека покупцеві до суб’єкта господарювання застосовуються фінансові санкції ― штрафи за кожне порушення окремо. Розміри штрафів за такі порушення наступні: вчинене вперше — 100% вартості проданих товарів, робіт, послуг; за кожне наступне вчинене порушення — 150% вартості проданих з порушеннями товарів, робіт, послуг.

Додзвонювачі також запитували чи потрібен РРО/ПРРО при оплаті через Приват24. Посадовець відповіла, що підприємець може не застосовувати РРО чи ПРРО у разі реалізації товарів чи послуг, оплата за які здійснюється за допомогою сервісу інтернет-банкінгу з використанням реквізитів поточного рахунку суб’єкта господарювання у форматі ІВАN.

Разом з тим платники дізналися: як проводити розрахункову операцію у разі продажу товарів з доставкою товарів через служби доставки; який поряок продажу товарів з використанням мережі Інтернет та ряд інших запитань.

Кожному платнику податків, який зателефонував на «гарячу лінію», було надано повну та вичерпну відповідь.

 Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»