Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Під час «гарячої лінії» обговорили питання реєстрації та ведення книг обліку розрахункових операцій

опубліковано 24 липня 2024 о 13:56

Нещодавно у Дубенській ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській  області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо порядку реєстрації та  ведення книг обліку розрахункових операцій. На запитання платників податків відповідала начальник ДПІ Світлана Цимбалюк.

Під час сеансу телефонного зв’язку запитувачів цікавило питання реєстрації першої розрахункової книжки, яке  відбувається одночасно з реєстрацією книги обліку розрахункових операцій (далі – КОРО) на окрему господарську одиницю або на реєстратор розрахункових операцій. Посадовець поінформувала, що реєстрація КОРО здійснюється в контролюючому органі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків.

Реєстрація першої розрахункової книжки разом з КОРО на РРО відбувається протягом 3 робочих днів, реєстрація першої розрахункової книжки разом з КОРО на господарську одиницю, другої та наступної розрахункової книжки - 2 робочі дні.

Заява про реєстрацію подається за формою № 1-КОРО, а у разі реєстрації першої розрахункової книжки разом з КОРО на РРО - за формою № 1–РРО. Розрахункова книжка має бути зброшурована, складатися з блоків послідовно пронумерованих розрахункових квитанцій або спрощених розрахункових квитанцій та реєстраційної сторінки, при цьому серії та номери квитанцій одного виду, зареєстрованих окремим суб'єктом господарювання, не повинні повторюватися у межах розрядності серій та номерів.

На реєстраційній сторінці розрахункової книжки має бути заповнено інформацію про найменування, податковий номер суб'єкта господарювання.

Розрахункова книжка повинна бути скріплена виробником з використанням машинного способу, що унеможливлює вилучення корінців розрахункових квитанцій без порушення засобу контролю.

На розрахунковій книжці має бути встановлено засіб контролю таким чином, щоб унеможливити розкріплення книжки без порушення цілісності засобу контролю.

Фахівець звернула увагу, що заяву до контролюючого органу за місцем реєстрації  КОРО можна подати засобами інформаційно-телекомунікаційної системи "Електронний кабінет" (розділ "Листування з ДПС").

Серед іншого, Світлана Цимбалюк роз’яснила додзвонювачам порядок ведення розрахункових книжок та КОРО. Вона розповіла, що перед початком використання КОРО операцій на її титульній сторінці слід зазначити дату початку використання. Записи в КОРО мають виконуватися кульковою ручкою з пастою темного кольору. Після використання всіх розрахункових квитанцій на реєстраційній сторінці розрахункової книжки необхідно зазначити дату її закінчення та загальну суму розрахунків за всіма розрахунковими квитанціями, що є в розрахунковій книжці.

Крім того посадовець поінформувала яким чином здійснюються виправлення в КОРО. Виправлення записів у КОРО може бути зроблено тільки тими особами, які здійснювали ці записи, або особами, які виконують їх обов’язки. Виправлення повинно засвідчуватись підписом відповідальної особи суб’єкта господарювання або суб’єкта господарювання – фізичної особи – підприємця. Зіпсовані аркуші КОРО та такі, на яких зроблено більше 5 виправлень, слід перекреслити по діагоналі з обох боків, зробити на них напис «Анульовано», проставити дату анулювання, засвідчити підписом відповідальної особи суб’єкта господарювання або ФОП. Усі дані з анульованого аркуша переносяться на новий аркуш КОРО, номер якого проставляється на анульованому аркуші.

На всі поставлені під час «гарячої лінії» питання були надані роз’яснення згідно з чинним законодавством. 

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»