Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Отримували минулого року іноземні доходи? Не забудьте сплатити податки

опубліковано 13 лютого 2020 о 14:26

Управління у м.Рівному Головного управління ДПС у Рівненській області нагадує, що громадяни, які минулого року отримували іноземні доходи, відповідно до норм Податкового кодексу України зобов’язані подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи (пп. 170.11.1 ст. 170 ПКУ).

Сума доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника та оподатковується податком на доходи фізичних осіб (18 %) і військовим збором (1,5 %).

У разі якщо згідно з нормами міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, платник податку має право зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном, він визначає суму такого зменшення за зазначеними підставами у річній податковій декларації.

Разом з тим, не зараховуються у зменшення суми річного податкового зобов'язання платника податку:

а) податки на капітал (приріст капіталу), податки на майно;

б) поштові податки;

в) податки на реалізацію (продаж);

г) інші непрямі податки незалежно від того, чи належать вони до категорії прибуткових податків або вважаються окремими податками згідно із законодавством іноземних держав (пп. 170.11.3 ст. 170 ПКУ).

Щоб мати право на зарахування податків та зборів, сплачених за межами України, платник зобов'язаний отримати від державного органу країни, де отримано такий дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок, довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об'єкт оподаткування. Така довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачено чинними міжнародними договорами України (п. 13.5 ст. 13 ПКУ).

Відповідальність за неподання або несвоєчасне подання декларації передбачена п.120.1 ст.120 ПКУ і становить 170 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.  За ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 1020 гривень.

Крім того, згідно ст.164-1 КУпАП застосовується адміністративна відповідальність, що тягне за собою накладення штрафу у розмірі від трьох до восьми неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 51 до 136 грн). За ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від п’яти до восьми неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 85 до 136 грн).